Grote kraan ingezet bij afhijsing | Regio15.nl

Grote kraan ingezet bij afhijsing

KOP 0767t-MJ 0763Den Haag - Vanmiddag heeft de brandweer groot uitgepakt bij de afhijsing van een patiënt op het Isabellaland.

De patiënt moest vanaf de derde etage van een flat naar de ambulance worden overgebracht. In verband met de toestand van de patient moest dit horizontaal geschieden.

Op verzoek van de ambulancebemanning werden een tankspuit en hoogwerker van de kazerne Leidschendam-Voorburg gealarmeerd. De hoogwerker zou voor de woning moeten 'afstempelen' op een grasveld. De bevelvoerder van de tankspuit beoordeelde de situatie al snel als 'niet-veilig' voor de inzet van de hoogwerker, en bestelde hierop de Grote Kraan, die vanaf kazerne Den Haag/Leidschenveen met een heel gevolg ter plaatse kwam. 

Ter ondersteuning kwam een tweede tankspuit mee, alsmede een haakarmvoertuig, met hierop een zogenaamde 'calamiteitenbak'. Deze calamiteitenbak wordt gebruikt door de kraan om goederen en/of personen vanaf hoogte veilig te verplaatsen. Omdat de bemanning van twee tankspuiten werd ingezet bij deze klus, werd er opgeschaald naar 'middel hulpverlening'.

Nadat de grote kraan afgestempeld had op het grasveld, kon de patiënt naar beneden worden gehaald. Samen met een brandweerman en een ambulancebroeder werd de patiënt in de calamiteitenbak onder toeziend oog van veel toegestroomde buurtbewoners veilig naar beneden gehaald. De patiënt is eenmaal beneden met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Video: Fred Wolters


Foto's: Machiel Janssen

w-MJ 0736

w-MJ 0741

w-MJ 0750

w-MJ 0752

w-MJ 0757

w-MJ 0763

w-MJ 0771

w-MJ 0775