Vervoerstypen en prioriteiten

Bij de alarmcentrale van de CPA komen alle aanvragen voor spoedeisende medische hulpverleningen binnen. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar zijn hier speciaal opgeleide mensen aanwezig die o.a. informatie proberen te verkrijgen van de melder. Op de basis van deze informatie zal de centralist een keuze maken welke hulp de melder nodig heeft.

In Nederland kennen de ambulancediensten drie soorten urgenties, dit zijn: ambulance 1

A1 rit
Bij een A1 rit is er sprake van een levensbedreigende situatie. Bij een A1 rit heeft maakt de ambulance gebruik van optische- en akkoustische signalen en hebben zij vrijstelling van bepaalde verkeersregels.Volgens de landelijke norm moet een ambulance die met A1 rijdt binnen 15 minuten na de melding ter plaatse zijn.

A2 rit
Bij een A2 rit is het niet noodzakelijk dat een ambulance met spoed naar het incident gaat. Bij een A2 rit moet de bemanning echter wel direct vertrekken. Ze hebben geen toestemming voor het gebruik van optische- en akkoustische signalen almede vrijstelling van verkeersregels. Bij een A2 rit moet de ambulance binnen 30 minuten ter plaatse zijn.

B rit
Een B rit is een besteld vervoer. Bij zo'n rit gaat het bijvoorbeeld om het overplaatse van een patient naar een ander ziekenhuis.