20 mensen onwel door koolmonoxide

Den Haag - Vanmiddag rond 13:00 uur werd er een hoge concentratie koolmonoxide gemeten. Het betrof drie woningen in een portiek. Negen personen moesten worden behandeld in het ziekenhuis. Elf personen werden ter plaatse nagekeken door het ambulance personeel.

De bewoners van de benedenwoning voelden zich niet lekker. Na overleg met de familie besloten zij 112 te bellen. Hierop werd de brandweer gealarmeerd. Met speciale meetapparatuur werd een zeer hoge concentratie CO (koolmonoxide) gemeten. Direct werden de drie boven elkaar gelegen woningen ontruimd.

De negen bewoners van de onderste woning werden vervoerd naar het ziekenhuis. Ook de bewoners van de boven gelegen woningen werden alle elf nagekeken door het personeel van de ambulance.

Koolmonoxide (CO)
Het zeer giftige CO wordt gevormd bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Dit kan ontstaan doordat er onvoldoende geventileerd wordt, door het dichtstoppen van naden en kieren of doordat de schoorsteenkanalen niet in orde zijn. Slecht onderhoud van gaskachels, geisers en CV kachels in woningen is ook een belangrijke oorzaak waardoor koolmonoxide ontstaat.

Koolmonoxide melders zijn aan te raden omdat CO ook van de buren afkomstig kan zijn. Daarnaast moet de ventilatie in orde zijn, met name ook bij keukengeisers zonder afvoer,moet er jaarlijks onderhoud gepleegd worden aan de apparatuur en moet de schoorsteen niet lek zijn en regelmatig geveegd worden.

Je kunt het gevaar zien aankomen als de oranje vlam in de geiser of kachel hoger brandt dan normaal of doordat de ramen beslaan.

CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstellingen aan hoge CO-waarden tot de dood. Het verraderlijke is dat de eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging op griep lijken.