Hondenbrigade Den Haag

De hondenbrigade in Den Haag is opgericht in 1908; naar Belgisch voorbeeld. In 2009 werd het 100-jarige bestaan gevierd; samen met collega's uit andere politie regio's.

Uiteraard is de manier van werken in deze 100 jaar ingrijpend veranderd. Zowel de geleiders als de diensthonden zelf zijn niet meer vergelijkbaar met hun vroegere collega's. Inmiddels hebben de honden een vaste plaats binnen de politie verworven en worden zij door hun twee-benige collega's gewaardeerd en gerespecteerd.

w-mrf_1154

De hondenbrigade wordt vandaag de dag ingezet in situaties waar sprake is van opstootjes en relletjes, of waar gevaar voor de gewone agent bestaat.

Een voorbeeld daarvan is het doorzoeken van een pand op zoek naar een inbreker; een situatie waarin het 'geweldsmiddel hond' uitstekend tot zijn recht komt. De aankomst van de hondenbrigade is voor de meeste inbrekers al reden om zichzelf over te geven.

w-mrf_1128

Op dit moment (2009) bestaat de hondenbrigade in Haaglanden uit 24 koppels van geleider met surveillancehond. Elk van deze koppels heeft een specialistische opleiding doorlopen.

Bovendien zijn er nog 6 gespecialiseerde speurhonden (drugs, explosieven, menselijke geur) in dienst bij de politie Haaglanden. Surveillancehonden en speurhonden worden ook wel samengevat onder de noemer 'dienst honden'.

w-mrf_1141

De surveillancehonden zijn bij het grote publiek beter bekend als 'de politie honden'. Zij worden door de hele regio ingezet; op het moment dat de omstandigheden daar om vragen.