Eind oefening

In de manege van het gebouw van de dienst 'levende have' aan de Oorberlaan in Den Haag was opnieuw een hindernisbaan uitgezet.

De teams moesten deze afleggen, terwijl de honden werden afgeleid met keiharde muziek, stroboscoop flitsers en andere bijzonderheden. Het 'flikkerende' licht is dus geen defect van de camera, maar werd veroorzaakt door krachtige flitsers.

Tijdens deze 'rit' moesten de honden ondanks de moeilijke omstandigheden goed onder appèl van hun geleiders blijven staan. Dat wil zeggen: 'stellen' indien gevraagd, maar ook weer loslaten op commando, en uberhaupt niet aanvallen op het moment dat de pakwerker geen bedreiging vormt voor de geleider.

De pakwerkers probeerden de honden ook te bewegen om 'los' te laten door ze bijvoorbeeld op te tillen. Dat is uiteraard niet de bedoeling; al zal een echte verdachte in de praktijk moeite hebben om de hond op die manier uit balans te brengen terwijl het dier met volle kracht in de andere arm hangt.

Hier is ook duidelijk te zien waarom de inzet van de honden gezien wordt als 'geweldsmiddel'. De aanval van een politiehond en de wonden die daar het resultaat van zijn zijn zodanig zwaar, dat daar pas gebruik van wordt gemaakt zodra bepaalde grenzen overschreden zijn.