Onderzoeksraad rondt onderzoek af dodelijk naar bouwongeval Rijnstraat | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Onderzoeksraad rondt onderzoek af dodelijk naar bouwongeval Rijnstraat

Den Haag - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) heeft onderzoek gedaan naar het dodelijke bouwongeval vorig jaar mei op de Rijnstraat.


Donderdag 26 mei 2016 liep een 47-jarige vrouw langs de bouwplaats van het voormalige ministerie van VROM toen zij dodelijk werd geraakt door vallende steigeronderdelen. Na het onderzoek heeft de OvV nu haar onderzoek en aanbevelingen gepubliceerd.

2017 05 03 rijnstraat zulu

Om kwart voor acht die bewuste donderdagochtend werden er steigeronderdelen gehesen boven de hoogste etage. Tijdens het hijsen werd een uitstekende hefsteigermast geraakt waardoor de steigeronderdelen uit de hijslus vielen met het dodelijke incident tot gevolg.

Als gevolg van dit incident heeft de Onderzoeksraad een onderzoek ingesteld naar bouwprojecten in drukke binnenstedelijke gebieden met nadruk op eventuele ongevallen in de zogenaamde hijszone en bouwveiligheidszone: de zone waarin gehesen mag worden en de zone die als 'buffer' wordt gebruikt indien er een object van hoogte valt, zodat deze niet buiten de bouwhekken valt.

De Onderzoeksraad heeft na haar onderzoek meerdere aanbevelingen (PDF) gedaan richting onder andere opdrachtgevers voor bouwprojecten, de minister voor Wonen en Rijksdienst, de Gemeente Den Haag en de aannemer. Met deze aanbevelingen wordt getracht een gelijkend bouwongeval in de toekomst te voorkomen.

Video: Onderzoeksraad voor Veiligheid

Foto's: Daan van den Ende en de Landelijke Eenheid, Dienst Luchtvaartpolitie

2017 05 03 rijnstraat layout