Zeer grote brand Dr. Lelykade | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Zeer grote brand Dr. Lelykade

k-PEEN4377t-IMG 7876

Den Haag - Vanavond heeft er een zeer grote brand gewoed in de haven van Scheveningen aan de Dr. Lelykade.


De brandweer werd omstreeks 20.50 uur gealarmeerd voor een binnenbrand. Vrijwel direct na aankomst van de eerste voertuigen is er opgeschaald naar middelbrand en niet veel later naar grote brand. Hierna zijn er direct extra eenheden ter plaatse gegaan. Na 3 kwartier heeft men de brand opgeschaald naar zeer grote brand.

De brand ging gepaard met flinke rookontwikkeling, die in de wijde omtrek te zien en te ruiken was.

In het oude pand is duivenwinkel 't Doffertje' gevestigd. Volgens de beheerder bevonden zich ten tijde van de brand minimaal 50 (sier)duiven en een kat in het pand. Boven het bedrijfspand bevinden zich een aantal woningen. Eén van de bewoners daarvan heeft de brand ontdekt en gemeld. Alle bewoners konden hun panden ongedeerd verlaten, maar zijn wel ernstig gedupeerd door de brand. Zij kunnen naar verwachting niet naar hun huizen terugkeren en zullen vannacht elders worden ondergebracht. Pas nadat de brand geblust is en het pand bouwkundig gecontroleerd is op stabiliteit, mogen zij eventueel kijken wat er van hun bezittingen is overgebleven.

Het pand van de duivenvereniging vervult ook een sociale functie. Omwonenden en liefhebbers kwamen er regelmatig langs voor een kop koffie.

Gedurende de brandbestrijding lag er een boot van de KNRM voor het brandadres, voor het geval één van de brandweermensen onverhoopt in het water van de Tweede Binnenhaven mocht vallen. De brandweer betrok bluswater uit de haven, maar toen bleek dat het water te ver zakte doordat het eb werd, is een dompelpomp van het grootschalig watertransport ingezet om de bluswatervoorziening te garanderen.

De brandweer adviseerde omwonenden in een straal van 500 meter om ramen en deuren gesloten te houden.

Uit het pand konden nog een aantal duiven en een boot worden gered. Voor het leven van de andere duiven wordt gevreesd.

Video: Shane Alders

Video: Nick van der Toorn

Video: Rene Hendriks, Ferrie van der Geer en Dejan Jeremic

Foto's: Dejan Jeremic, Nick van der Toorn, Shane Alders, Hans Groenewegen, Rene Hendriks en Eyelogic.

w-PEEN4361

w-IMG 7861

w-IMG 5477

w-dr02

w-IMG 7876

w-dr04

w-PEEN4362

w-PEEN4367

w-IMG 5535

w-PEEN4387

w-DSC 9751

w-IMG 0070

w-IMG 0051

w-IMG 0097

w-DSC 9816

w-IMG 0113

w-PEEN4394