Brand na explosie in winkel de Dreef | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Brand na explosie in winkel de Dreef

20121219-dedreef-kopt-DSC 0458

Den Haag - Een uitslaande brand na een explosie in een winkelpand heeft er vanmorgen vroeg voor gezorgd dat de bewoners van een flatgebouw aan de Dreef hun woningen halsoverkop moesten verlaten.


Er werd binnen 15 minuten opgeschaald naar 'zeer grote brand' om voldoende brandweerpersoneel ter plaatse te krijgen om die ontruiming te begeleiden. Ook werd er 'GRIP1' afgekondigd, waardoor er in 1 keer ook aan de bestuurlijke kant voldoende bemensing wordt opgeroepen.

In het winkelpand was volgens omwonenden een kleine supermarkt/minimarkt gevestigd. Door de kracht van de explosie werd aan de voorkant de gevel uit het pand geblazen. De winkel moet als verloren worden beschouwd - de brand is aan voor- en achterzijde uitslaand geweest.

De brandweer heeft de omliggende winkelpanden gecontroleerd op branddoorslag, maar daarvan lijkt geen sprake. Wel is de rook omliggende winkelpanden en bovengelegen woningen binnen getrokken.

Boven de winkels liggen 3 woonlagen. De bewoners van de portieken die zijn ontruimd, zijn tijdelijk buiten op straat opgevangen. In totaal hebben de bewoners van 18 woningen hun huis tijdelijk moeten verlaten.

Ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht zijn ter plaatse geweest om de bouwkundige staat van het pand te beoordelen. Hieruit is gebleken dat de constructie niet is aangetast, maar dat "alleen maar" de gevel er uit is geblazen.

De bewoners van 6 woningen kunnen niet op korte termijn naar hun appartement terugkeren. De andere bewoners mochten wel naar hun huis terug, nadat uit metingen was gebleken dat er geen koolmonoxide en andere gevaarlijke stoffen meer in de woningen aanwezig waren.

Video: Tim de Kleyn

Video: Nick van der Toorn

Video: Ferrie van der Geer

Foto's: Tim de Kleyn, Shane Alders, Nick van der Toorn w-IMG 4462

w-TDK 8355

w-DSC 0450

w-TDK 8367

w-TDK 8361

w-DSC 0455

w-IMG 8112

w-IMG 8137

w-DSC 0458

w-IMG 8114

w-IMG 8131

w-TDK 8365

Update 20 december: vandaag hebben medewerkers van Bureau Forensische Opsporing technisch onerzoek gedaan in de winkel om achter de oorzaak van de explosie en de brand te komen.

w-Dedreef TDK 8384

w-Dedreef TDK 8386

w-Dedreef TDK 8387

w-Dedreef TDK 8389

w-Dedreef TDK 8391