Zeer grote brand in voormalig pand IBM aan de Boerhaavelaan | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Zeer grote brand in voormalig pand IBM aan de Boerhaavelaan

Zoetermeer - In het voormalige pand van IBM aan de Boerhaavelaan is vanavond brand uitgebroken. De brandweer heeft opgeschaald naar 'zeer grote brand'.


De brandweer werd rond tien over zeven gealarmeerd voor brand in het pand en hierop zijn brandweervoertuigen van de Zoetermeerse kazernes ter plaatse gegaan.

Even over half acht werd opgeschaald naar 'middelbrand' en vervolgens rond kwart voor acht naar 'grote brand'.

In verband met die laatste opschaling is een derde tankautospuit gealarmeerd vanuit kazerne Leidschenveen en een tweede hoogwerker uit Leidschendam-Voorburg. Voorts is een aantal ondersteunende eenheden uit onder andere Wassenaar, Den Haag en Pijnacker-Nootdorp gealarmeerd.

Er is aan de buitenkant geen rook en/of vuur te zien. Het pand was ook de huisvesting voor een datacenter van IBM, maar staat inmiddels al jaren leeg en is ernstig vervallen. In mei jongstleden woedde er in dit pand ook al brand.

De brandweer ondervond problemen bij het zich toegang verschaffen tot het terrein.

De Boerhaavelaan is volledig afgesloten voor het verkeer.

Update 20.05 uur: de brandweer heeft opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Er is een extra tankautospuit uit Pijnacker-Nootdorp gealarmeerd.

Het pand is bouwkundig in een slechte staat en is gevaarlijk om te betreden. Het wordt soms gebruikt als slaapplaats door zwervers en krakers en de brandweer houdt er dus altijd rekening mee dat er iemand in het pand aanwezig kan zijn. Deels is de opschaling ook noodzakelijk om voldoende bluswater ter plaatse te hebben.

Update 20.25 uur: extra tankautospuiten uit Rijswijk, Den Haag-Archipel en Leidschendam-Voorburg zijn naar het brandadres gestuurd. Tankautospuiten uit Honselersdijk en Schipluiden gaan respectievelijk de kazernes Zoetermeer-Stadshart en Leidschendam-Voorburg herbezetten.

Update 20.45 uur: de brandweer bestrijdt met klem geruchten dat er zich in het pand asbest zou bevinden en dat dit vrijgekomen zou zijn.

Update 22.00 uur: de brand is nog niet onder controle. Wel is een deel van de ingezette brandweereenheden retour kazerne gegaan.

Update 23.00 uur: de brand was om even voor elf uur onder controle, aldus de brandweer.

Video: Roy Wolters, Daan van den Ende en Donny Kooistra

Foto's: Roy Wolters, Patrick Kramer, Rene Hendriks, Wilbert Tintel, Donny Kooistra en Daan van den Ende

5MSsGB.JPG

BMouvA.JPG

C6rdCC.JPG

w DSC06934

fWBVgF.JPG

QHLnma.JPG

KHRi1g.JPG

qXzYr8.JPG

i4yoBT.JPG

s5qLF1.JPG

CZSYaF.JPG

j7rvIO.JPG

vVfCKZ.JPG

UhwOGC.JPG

7Rzfy4.JPG

MrFdNu.JPG

ahMIrz.JPG

pJ6HPf.JPG

Burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer is ter plaatse om zich op de hoogte te laten stellen.

LPJ2j3.JPG

C7RNrl.JPG

HGeWHT.JPG

kfeRKf.JPG

FQMlDh.JPG

lwY8LH.JPG

bFgn4a.JPG

4XfcYV.JPG

Tdhh2V.JPG

AWDrSI.JPG

jiVT6Z.JPG

1PJlQa.JPG

nHb8eL.JPG

28Jixu.JPG

Y5vK3k.JPG