'Zeer grote brand' in berging studentenflat Waldorpstraat | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

'Zeer grote brand' in berging studentenflat Waldorpstraat

Den Haag - Vanavond is er brand uitgebroken in de berging van een studentenflat aan de Waldorpstraat.


Rond tien over half twaalf werden diverse brandweereenheden gealarmeerd omdat er brand woedde in de berging van de flat. In het gebouw wonen studenten; er zijn in totaal 270 "studio's" op 21 verdiepingen.

Bij aankomst van de brandweer kwam er veel rook uit het pand. De brandweer schaalde op naar 'middelbrand'. Later werden er - met name ten behoeve van de ontruiming en controle van het pand - meer tankautospuiten naar het brandadres gestuurd en werd daarom opgeschaald naar 'zeer grote brand'.

Er zijn meerdere verdiepingen van de flat ontruimd. Bewoners zijn opgevangen in een gereedstaande HTM-bus.

Uit voorzorg werde ook twee ambulances gealarmeerd; deze staan standby.

De ontruiming en brandbestrijding wordt uitgevoerd door brandweereenheden van kazernes in Den Haag en Zoetermeer, met ondersteuning uit onder andere Pijnacker-Nootdorp en Wateringen.

Ten aanzien van opmerkingen van studenten/bewoners van het pand dat de brandmeldinstallatie niet zou hebben gefunctioneerd, is contact geweest met de Stichting Duwo, de eigenaar van het pand. Deze heeft verklaard dat alle voorzieningen, zoals de sprinklerinstallatie, naar behoren hebben gewerkt. Een brandmeldinstallatie is voor dit soort panden niet verplicht en is daar dus ook niet aanwezig. Een 'storing van de brandmeldinstallatie' was dus volgens een zegsman van Stichting Duwo niet aan de orde.

De brand is vermoedelijk ontstaan door brandstichting in een of meerdere vuilcontainers die in de berging stonden.


Rond half één kon het sein 'brand meester' worden gegeven. De brandweer controleert de verdiepingen nog op de aanwezigheid van koolmonoxide. Drie bewoners zijn in de ambulance onderzocht op rookinhalatie, maar zij hoefden niet te worden vervoerd.

Rond kwart over één konden de bewoners van de verdiepingen boven de berging weer naar hun woningen terug.

Video en foto's: Sebastiaan Barel

081urA.jpeg

G2LLS1.jpeg

qwjbzh.jpeg

d3JhlR.jpeg

XnaxdF.jpeg

Wzv3qR.jpeg

LKpMiV.jpeg

XJEwAX.jpeg

nZguri.jpeg

ZfkZbq.jpeg

EYOYNO.jpeg

FvlO0C.jpeg

7jQokf.jpeg

7yKKAr.jpeg

jxanfX.jpeg