Fakkeloptocht gaat in rook op | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Fakkeloptocht gaat in rook op

Den Haag - Vanavond wilden tegenstanders van de toepassing van de "QR code als toegangspas" demonstreren in de stad.


Het plan was om een fakkel optocht te houden; maar in dit geval wist de politie blijkbaar van de plannen af.

Zodra de groep zich verzamelde, greep de politie in en sloot ze in. Dat gebeurde op het Plein, en in de omliggende straten. In totaal gaat het om zo'n 30 tot 40 man.

Het ging overigens bijna medisch fout, toen bij één van de demonstranten het haar in brand vloog. Zij werd daar door politiemensen snel op gewezen, waarna het geblust kon worden voordat ze zelf een fakkel werd.

Video: (haar incident) Bob van Keulen

Het uitgaanspubliek lijkt wel naar het Plein te kunnen. Demonstranten worden 'er uit gefilterd'; hen wordt de toegang tot het Plein ontzegd. In de Korte Houtstraat staat ook een groep ingesloten. Waarschijnlijk wordt er gewacht op cellenbussen om ze naar het politiebureau te brengen.

Update 20:05: Politiemensen stappen in de bussen en vertrekken. De groep mag blijkbaar toch verder lopen, en zit inmiddels op het Plein.

(tekst loopt door onder de foto's)

Foto's en video: Sebastiaan Barel, Nick van Mourik, Bob van Keulen

Edb6kM.jpg

BKd6eo.JPG

GgLbik.JPG

fgoif4.jpg

42dnSS.jpg

HcHBgS.JPG

YS0n4h.jpg

7mtF3e.JPG

rFUisv.jpg

FnaEIw.jpg

LEIFFS.JPG

0brnEd.jpg

Update 20:25: de politie vraagt de demonstranten op en rond het Plein om de fakkels uit te maken; waarschijnlijk uit vrees dat luifels van horecagelegenheden per ongeluk in brand raken. Nadat de fakkels inderdaad gedoofd waren mocht de groep weer verder lopen.

uPjvzv.JPG

XTKLlN.JPG

Update 20:35: De groep is weer ingesloten door de politie. Er worden 'koppen geteld'. De groep is geslonken tot ongeveer 20 man.

uW17MQ.JPG

7jCBcp.JPG

4duN7E.JPG

0hVHOM.JPG

h7TwC7.JPG

Update 20:55: De groep wordt naar het Malieveld begeleid. Daar mogen ze waarschijnlijk blijven, of de stad verlaten. Als ze weer de binnenstad inlopen zullen ze worden aangehouden.

3IsnAY.JPG

D3roLN.JPG

DQ2Ttf.JPG

Update 21:10: De groep is aangekomen op het Malieveld. Daar worden ze 'in het licht gezet' en wordt voor allen een bekeuring uitgeschreven. Zodra ze 'aan de beurt geweest zijn' mogen de demonstranten daarna 1-voor-1 gaan.

dFdOFa.JPG

Update 21:25: De demonstranten worden gevorderd om te vertrekken. Hetzij naar de parkeergarage (auto pakken en weg), hetzij richting het station Den Haag CS.

tqIuoj.JPG

vIbW86.JPG

GgePsp.JPG

g603ze.JPG

Update 21:30: Eén vrouw weigert zich te legitimeren, en is daarom aangehouden. De rest van de groep is inmiddels vertrokken. Er zijn 27 bekeuringen aangezegd voor 'baldadigheid'. We dachten dat dat een paar tientjes zou zijn, maar dat blijkt 240 euro te zijn.

K7HwWj.JPG

58GHM4.JPG