Demonstratie "Occupy" bezet het Plein | Regio15.nl
DutchEnglish

Demonstratie "Occupy" bezet het Plein

IMG_4761

t-DSC_0052Den Haag - Vanmiddag was er een demonstratie in het centrum van Den Haag. Deze was gepland op het Malieveld.Het ging om "Occupy Den Haag"; deel van een wereldwijde groep van demonstraties, in navolging van de "Occupy Wall Street" demonstratie die op 17 september in New York begon en nog steeds voortduurt. Ook in Amsterdam (en in andere steden wereldwijd) werd er gelijktijdig het startsein gegeven voor een "Occupy" demonstratie. 

De demonstranten ageren tegen de macht van het geld en de bankiers. Zij stellen dat het grootste deel van de bevolking onderdrukt wordt door een kleine groep rijken. Deze demonstraties worden deels georganiseerd via Facebook.

De groep heeft toestemming gekregen om op het Malieveld te demonstreren, en zelfs om daar te blijven slapen (een unicum). De demonstratie begon daar dan ook; een aantal hebben hun tent er letterlijk opgeslagen

Foto's: Robert-John Henderson en Machiel Janssen

w-DSC_0840

w-IMG_4699

w-IMG_4708

w-DSC_0906

Maar toen de demonstratie ongeveer een uur oud was, besloot de groep dat zij naar het Plein toe wilden. De politie probeerde dat te verhinderen met behulp van linies van bikers en paarden. Dat lukte niet: ondanks meerdere pogingen wist de groep toch "door te breken" en richting het Plein op te trekken.

Video: Ferrie van der Geer

w-DSC_0944

w-DSC_0969

w-DSC_0052

w-DSC_0070

w-IMG_4731

Video: Rene Hendriks

Via de Korte Poten wisten zij het Plein te bereiken. Eenmaal daar aangekomen, grendelde de politie de toegangen tot het Binnenhof af, maar besloot de demonstranten verder met rust te laten zolang ze zich gedroegen. Een factor in deze beslissing was dat het Plein vol stond met terrassen die vol zaten met mensen die van de najaarszon zaten te genieten.

De groep nam bezit van het centrale deel van het plein en is daar enige uren blijven staan. Dit verliep vreedzaam; er werd niet geprobeerd om het Binnenhof of de gebouwen van de Tweede Kamer te bereiken. Er werden toespraken gehouden (die door het gebrek van een goede geluidsinstallatie moeilijk te verstaan waren) en er werd met spandoeken gelopen. Op een gegeven moment is een groep demonstratief rondjes op het Plein gaan lopen.

Video: Rene Hendriks

w-IMG_4760

w-IMG_4749

w-IMG_4761

w-DSC_0115

Na enige uren vertrokken de demonstranten in kleine plukjes van het Plein en keerde de rust weer terug in de binnenstad.