Politie beëindigt moslimbijeenkomst | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Politie beëindigt moslimbijeenkomst

HondiusKop IMG 0237t-Hondius SBF 6644Den Haag - De politie heeft vanmiddag een bijeenkomst beëindigd van een groep orthodoxe moslims waarvan men vermoedt dat zij van plan waren om een manifestatie te houden in de Hondiusstraat.

De politie had er via de social media lucht van gekregen dat de groep een bijeenkomst aan het voorbereiden was. Voor deze manifestatie was niet - zoals is voorgeschreven - melding gedaan bij de burgemeester van Den Haag. De politie werd vorige week geconfronteerd met een foto waarop orthodoxe moslims te zien zijn op een voetbalveldje in het Laakkwartier met een vlag die wordt toegeschreven aan jihadstrijders van de terreurgroep Isis.

In eerste instantie waren er geluiden dat de bijeenkomst zou gaan plaatsvinden in het Zuiderpark, maar later werden de aanwijzingen steeds concreter dat men een barbeque had georganiseerd op het Richard Krajicek Playground aan de Hondiustraat.

Na overleg binnen de 'Driehoek' (burgemeester, openbaar ministerie en politie) is besloten dat er opgetreden zou worden. De 41 orthodoxe moslims, allen uit Den Haag, verbleven zonder aanwijsbaar doel op een sportveldje, aldus de woordvoerder van de politie. Een barbecue werd niet aangetroffen. Met een grote hoeveelheid agenten van het Parate Peloton werd van de 41 deelnemers de identiteit gecontroleerd. Vijf personen weigerden mee te werken en werden aangehouden. Er was wat duw- en trekwerk, waarop de politie licht fysiek geweld heeft toegepast. De sfeer op straat was door dit alles nogal gespannen.

Nadat het terrein door de politie was afgesloten, keerde de rust redelijk snel weer terug.

Update 9-9: Op de website 'dewarereligie.nl' staat hoe de betrokkenen tegen de gebeurtenissen van gisteravond op de Hondiusstraat aankijken.

Video: Piet de Ruyter

Foto's: Sander Paardekooper

w-Hondius SBF 6643

w-Hondius SBF 6644

w-Hondius IMG 0220

w-Hondius IMG 0221

w-Hondius IMG 0232

w-Hondius IMG 0237

w-Hondius IMG 0241

w-Hondius IMG 0245

w-Hondius SBF 6646