Demonstraties tegen racisme in Den Haag | Regio15.nl
DutchEnglish

Demonstraties tegen racisme in Den Haag

20131113-demonstraties-kopt-IMG 5525Den Haag - Zowel gisteravond als vanmiddag werd in Den Haag onder de noemer 'Het probleem heet racisme' gedemonstreerd door de Anti-Fascistische Actie Nederland en aanhangers.

Zowel de demonstratie van dinsdagavond als die van woensdagmiddag was gericht tegen racisme, specifiek het zogeheten racistische en gewelddadige optreden van politiemensen van politiebureau De Heemstraat. Maar doel van de demonstraties was ook te ageren tegen het bezoek dat de franse politica Marine le Pen van het Front National woensdag zou brengen aan fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV.

De demonstratie van dinsdagavond begon rond zeven uur op het Hobbemaplein en voerde onder andere langs Bureau De Heemstraat. Enkele tientallen mensen deden aan de demonstratie mee. Er werden onder andere leuzen geroepen als 'Fuck the police', 'Nazi's raus', 'PVV nee nee nee' en 'Nederland politiestaat'.

De demonstranten probeerden met vuurwerk en schijnaanvallen de aanwezige politiepaarden op hol te krijgen. Er ontstond een gespannen sfeer, mede omdat de demonstranten eisten dat de politie uit het zicht zou verdwijnen. De politie, die in grote getale aanwezig was, hield zich echter afzijdig en greep niet in. De demonstratie voerde met een grillige route naar het Spuiplein en werd daar ontbonden. Onderweg waren een hoop verbaasde gezichten te zien van bewoners, die zich afvroegen wat er zo laat op de avond door hun straat liep.

Woensdagmiddag werd op het Plein wederom gedemonstreerd tegen het bezoek van Marine le Pen. Ook hier waren enkele tientallen demonstranten aanwezig, die met veel lawaai hun afkeer van Mw. La Pen en de racistische zaken waar het Front National mee geassocieerd wordt, duidelijk probeerden te maken. Er was ook vanmiddag veel politie aanwezig, die onder andere de Lange Poten had afgezet. Ook deze demonstratie is zonder grote wanordelijkheden verlopen. Wel zijn er drie demonstranten aangehouden door de politie; en werd de 'geluidsaanhanger' korte tijd in beslag genomen. Na enige tijd is die weer aan de demonstranten terug gegeven.

Video (Hobbemaplein): Marco Mattheijer


Video (Hobbemaplein): Rene Hendriks


Video (lawaaidemo Plein): Rene Hendriks


Foto's: Bob van Keulen, Dejan Jeremic en Herman van der Woude

w-DFW 6580-1

w-DFW 6582-1

w-DFW 6586-1

w-DFW 6587-1

w-DFW 6591-1

w-DFW 6593-1

De demonstratie van woensdagmiddag op het Plein.

w-DFX 6540-1Mosaic

w-DFW 6621-1

w-IMG 8586

w-DFW 6600-1

w-IMG 5517

w-IMG 5519

w-IMG 8626

w-DFX 6557-1

w-IMG 5525

w-IMG 5534

w-IMG 5541

w-IMG 5542

w-IMG 5577

w-DFX 6561-1