Aanhoudingen bij Gaza demonstratie Buitenhof | Regio15.nl
DutchEnglish

Aanhoudingen bij Gaza demonstratie Buitenhof

SBF 7941-KOPt-SBF 7903Den Haag - De politie heeft vanmiddag een demonstratie op het Buitenhof beëindigd. Er zijn 39 personen door de politie aangehouden.


De groep demonstreert tegen het geweld dat in de Gazastrook tegen de Palestijnen gebruikt wordt. Om hun ongenoegen kenbaar te maken, waren zij van plan om de toegang tot de Israelische ambassade te blokkeren. De politie was daarvan op de hoogte en had vooraf de omgeving van de ambassade met hekken afgesloten.

Geconfronteerd met deze situatie, besloten de demonstranten om dan maar de Hofweg te blokkeren, om op die manier aandacht te krijgen voor hun protest. Dat lukte: niet alleen de media besteedden er aandacht aan, maar de politie ook. De demonstranten werd verteld dat ze weliswaar mochten demonstreren, maar dat het verkeer daarvan geen hinder mocht ondervinden.

Op de Facebook pagina stond voorafgaand aan de demonstratie vermeld "Let op! We gaan de wet breken. We gaan de ambassade of weg blokkeren en gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd. Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren."

Na enige minuten werd de toon dus grimmiger en werden de demonstranten formeel gevorderd om de rijbaan binnen enkele minuten vrij te maken. Toen zij dat weigerden, werd de groep door de politie ingesloten en werden de demonstranten één voor één aangehouden. Zij zijn in arrestantenbusjes geladen en naar het politiebureau vervoerd, waar proces-verbaal tegen ze zal worden opgemaakt.

Update 20.45 uur: alle aangehouden personen zijn later vandaag met een transactievoorstel (bekeuring) vrijgelaten.

Video: Sander Paardekooper

Foto's: Robert Johnson en Sander Paardekooper

w-DSC 3770

w-SBF 7856

w-DSC 3788

w-DSC 3885

w-SBF 7903

w-DSC 3993

w-SBF 7910

w-DSC 4118

w-SBF 7938

w-DSC 4148

w-DSC 4204

w-DSC 4286

w-SBF 7969  1

w-SBF 7961  1

w-SBF 7995  1