Studenten demonstreren tegen leenstelsel | Regio15.nl
DutchEnglish

Studenten demonstreren tegen leenstelsel

Den Haag - Rond de duizend studenten en sympathisanten hebben vanmiddag deelgenomen aan een demonstratie op het Malieveld.


Het verzet richtte zich op het wetsvoorstel waarin de vervanging van de huidige studiefinanciering door een nieuw leenstelsel wordt geregeld. Zij zijn bang dat studenten daardoor in de toekomst langdurig met een studieschuld blijven zitten.

Het wetsvoorstel is al aangenomen door de Tweede Kamer, maar men hoopt door dit protest de Eerste Kamer te bewegen om het wetsvoorstel daar alsnog te blokkeren.

w-Demonstratie.leenstelsel 002

w-PEEN3191

w-Demonstratie.leenstelsel 003

w-Demonstratie.leenstelsel 012

w-PEEN3242

w-PEEN3213

w-Demonstratie.leenstelsel 013

De demonstratie verliep rustig, tot het moment dat minister van onderwijs Jet Bussemaker de groep toesprak. Op dat moment begon een boe- en fluitconcert en werden er tomaten naar de minister gegooid. De politie plukte een aantal tomatengooiers uit de groep en hield ze aan.

Video: Rene Hendriks

Foto's: Rene Hendriks, Lars Koeze, Bob van Keulen
w-PEEN3236

w-PEEN3222 1

w-PEEN3227

w-Demonstratie.leenstelsel 010

Na afloop van de demonstratie vertrok een groot deel van de groep richting het station Den Haag Centraal. Een aantal was van plan om de binnenstad in te trekken, maar dat werd niet toegestaan door de politie. Toen een demonstrant probeerde om met een snelle sprint de politieblokkade te omzeilen, werd hij aangehouden.

w-DSC 0500-1

w-PEEN3261

w-PEEN3271 1

Een aantal mede-demonstranten vond de aanhoudingen weer overdreven en wilden niet doorlopen richting het station CS. Daarop werden een aantal van hen ook aangehouden.

w-PEEN3298

w-PEEN3303

w-Demonstratie.leenstelsel 007

w-DSC 0476-1

w-Demonstratie.leenstelsel 014

De politie was het 'zat' en dreef de groep met paarden en mobiele eenheid naar het station toe. Daarna keerde de rust weer terug.

w-PEEN3292