'Gele Hesjes' demonstreren in de binnenstad | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

'Gele Hesjes' demonstreren in de binnenstad

Den Haag - Een groep ontevreden burgers heeft vanmiddag gedemonstreerd in het centrum.


Het protest was geinspireerd door protesten die plaatsevinden in Frankrijk en Belgie. Daar worden al enige tijd protesten georganiseerd, die soms uitlopen op flinke veldslagen met de politie. 

De 'Gele Hesjes' zetten zich af tegen een aantal zaken. Denk daarbij aan de hoge brandstofprijzen 'aan de pomp' en de hoeveelheid accijnzen die in de prijs verwerkt zitten. Maar de beweging zet zich ook af tegen de verhoging van de pensioenleeftijd, en wil een ander zorgstelsel en migratiebeleid, een basisinkomen voor iedereen en het vertrek van premier Rutte.

Deze demonstratie was georganiseerd via social media. Het ging niet uit van een maatschappelijke organisatie, zoals een politieke partij of een vakbond, en dat betekende ook dat er geen vergunning was aangevraagd. Desondanks probeerde de politie om de demonstratie te faciliteren, maar zoals gebruikelijk mocht er bijvoorbeeld niet op het Binnenhof zelf worden gedemonstreerd.

De bijeenkomst werd gepresenteerd als 'slechts een wandeling', maar de autoriteiten zagen het toch als een demonstratie. Toen een groep zich verzamelde ter hoogte van het Mauritshuis werd hen verzocht te vertrekken in de richting van de Lange Vijverberg en daar de hesjes uit te doen (en naar huis te gaan). Toen een aantal actievoerders 'binnen' op het Binnenhof demonstratief een geel hesje aandeden, werden zij aangehouden.

Rond 15:00 was de omgeving van het Binnenhof en het Plein afgegrendeld en werd de demonstranten verzocht om zich naar het Malieveld te begeven om daar verder te demonstreren. Toen dat niet gebeurde werd de demonstranten verzocht hun hesjes uit te trekken, de demonstratie te ontbinden en naar huis te gaan.

Uiteindelijk zijn voor zover bekend drie personen aangehouden. 

Ook in Nijmegen, Maastricht en Leeuwarden waren er een (bescheiden) protesten van de Gele Hesjes.

Foto's: Bob van Keulen, Daan van der Ende, Tim de Kleijn, Danny Botman

3Sr41B.jpeg

BBpHro.jpeg

NCQEG7.jpeg

dQMNkU.jpeg

CkXLeN.jpeg

zaqG2N.JPG

6KuBKM.JPG

fN1C05.JPG

JAoYIQ.JPG

SwsjXo.JPG

a3sYHN.JPG

Yorm6s.JPG

otjUbf.JPG

twkQyw.JPG

WgHKDz.JPG

TvuQPW.JPG

Dup8ic.JPG

Whl5Wq.JPG

uvXOqf.JPG

BudYo7.JPG

OtK5Hy.JPG

elJrsd.JPG

Rtz6o3.JPG

ZD95Xq.JPG

xj4bsM.JPG

LN2WQI.JPG

f71V1O.JPG

cexoEV.JPG

rzelta.JPG

uLLP13.JPG

M9s1zL.JPG

TS04z8.JPG

VOmMXv.JPG

CEmMK0.JPG

3hfJ3I.JPG

yyxg7N.JPG

kwuPyC.JPG

oKWHBi.JPG

FiXrRS.JPG

Kfmo00.JPG

c769IO.JPG