Weer betoging van 'gele hesjes' in het centrum | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Weer betoging van 'gele hesjes' in het centrum

Den Haag - Net zoals vorige week hebben vandaag een aantal 'gele hesjes' zich in het centrum verzameld.


De gele hesjes zeggen geen politieke beweging te zijn, maar zetten zich wel af tegen de politieke koers die door kabinet en de Tweede Kamer gevaren wordt. Het geheel is geinspireerd op de gelijknamige beweging in Frankrijk, waar de betoging van de 'gilets jaunes' in Parijs afgelopen zaterdag op een veldslag is uitgelopen. De bijeenkomst van de Nederlandse gele hesjes vorige week is wel vreedzaam verlopen.

Het idee achter de gele hesjes is: "de onvrede wordt niet gezien; de grote groep mensen die ontevreden zijn ook niet. Door opvallende gele hesjes aan te trekken vallen we wel op".

Op de recent geopende website staat: Er zijn geen hoofd standpunten van de gele hesjes in Nederland. Iedereen die mee doet met de gele hesjes beweging toont aan dat de onvrede in Nederland te groot is! De corruptie aangepakt moet worden, zorg en onderwijs betaalbaar, toegankelijk en inkomensafhankelijk gemaakt moeten worden, en het doorbreken van het (politieke / bancaire) systeem. Er moet ook meer gedaan worden om elke Nederlander aan fatsoenlijk werk te helpen en werkdruk, zonder dat hij of zij constant moet vrezen voor de continuïteit hiervan.

De beweging zegt namens 'heel Nederland' te spreken, maar over het algemeen komen er een paar honderd mensen opdraven. Er is geen duidelijke leider of woordvoerder; de bijeenkomsten worden meestal via social media georganiseerd. Via die sociale media wordt ook vaak geroepen dat de huidige regering (en met name premier Rutte) moet vertrekken; maar het "wat dan?" wordt vervolgens niet duidelijk. 

De groep zegt (in tegenstelling tot Frankrijk) geweldloos te willen demonstreren. Er wordt vooraf geen toestemming gevraagd voor de demonstratie. Nu is demonstreren een grondrecht, maar het betekent ook dat er ook geen afspraken gemaakt kunnen worden over zaken als locatie, looproute, orde handhavers, EHBO en dergelijke. 

Vanmorgen rond kwart over elf stonden de eerste gele hesjes nabij het Binnenhof. Al snel werden zij door agenten, op last van de burgemeester, verwezen naar het Plein als locatie voor hun demonstratie. Dit mede vanwege de 'Mars voor het Leven', die vandaag eveneens in de binnenstad van Den Haag plaats vindt.

De opkomst is niet groot te noemen; ongeveer 50 personen hebben zich in hun gele hesje verzameld op het Plein.

Foto's: Ferrie van der Geer, Rene Hendriks, Herman van der Woude en Bob van Keulen

QwMzSG.JPG

Q0Xu7P.JPG

UaGDD9.JPG

e4FBQM.JPG

rFgnnW.JPG

Pi2fUT.JPG

VD0dsE.JPG

k4KwbK.JPG

rN2pV0.JPG

7nKYPD.JPG

wHFyjs.JPG

IRjklA.JPG

SwHFex.JPG

yDJOnz.JPG

Bje6hw.JPG

6w10VE.JPG

g3qbqq.JPG

e15vRy.JPG

PT48fj.JPG

5YptTi.JPG

cJCLOh.JPG

zqEiUn.JPG

iaWgzA.JPG

w6k8Po.JPG

X5Tiic.JPG

uplF4Z.JPG

fqD8zv.JPG

ZQmJyi.JPG

8ZVxXs.JPG

QhdbHK.JPG

a0tB6k.JPG