Drie gewonden bij demonstratie Koerden | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Drie gewonden bij demonstratie Koerden

Den Haag - Bij een demonstratie van Koerden in het centrum zijn uiteindelijk drie gewonden gevallen.


De groep demonstreerde tegen de recente Turkse inval in Noord-Syrie. Op deze manier willen zij aandacht vragen voor het offensief wat daar plaatsvindt. De demonstranten vinden het een aanval op een volk wat zich de afgelopen jaren juist sterk heeft gemaakt om IS te verdrijven, en wat nu door de oude bondgenoten en de wereld in de steek worden gelaten.

De groep verzamelde zich op het Koekamp, nabij het Centraal Station. Vanaf daar liep de groep een route door de binnenstad, die o.a. langs de Hofvijver en door de Parkstraat voerde. Dat leverde door de grootte van de groep (1000, 2000 man) wel enige verkeershinder op, maar verliep verder rustig. Er werden o.a. leuzen gescandeerd tegen president Erdogan.

De politie had de omgeving van de Turkse ambassade hermetisch afgegrendeld, om te voorkomen dat de groep daar vernielingen zou aanrichten; net zoals een tijd geleden gebeurd is. Dit keer bleef de ambassade vrij van schade; en de demonstranten deden ook geen enkele poging om de ambassade te bereiken.

Het ging echter fout toen de groep het Malieveld passeerde, op de terugweg naar het Koekamp. De groep keerde massaal zich tegen een aantal mannen, die volgens andere media midden op het veld met een Turkse vlag stonden te zwaaien. Een groot deel van de demonstranten rende erop af, en viel de mannen aan.

Het duurde even voordat de politie de mannen kon ontzetten. Uiteindelijk zijn zij 'onder politiebescherming' in een politiebus gehesen, waarna die werd afgeschermd met paarden en ME met politiehonden. De groep Koerdische demonstranten liep daarna weer door in de richting van het Koekamp en Den Haag CS. De mannen zijn door de bemanning van een ambulance gecontroleerd, maar hoefden niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

Nadat de groep weer was teruggekeerd op het Koekamp gingen de meesten in kleine groepjes naar huis. De politie hield in de omgeving nog 4 mannen aan voor 'verstoring van de openbare orde'.

Video: Rene Hendriks

Foto's: Rene Hendriks, Bob van Keulen, Sebastiaan Barel

5Sdr80.JPG

tl4ai4.JPG

ZJYViW.JPG

gObts1.JPG

mNGrbm.JPG

Lu6v73.JPG

mZd1RK.JPG

DSyZnG.JPG

jXHKfA.JPG

O6fo4u.JPG

Xt9JSy.JPG

8eNqka.JPG

8Jhsy8.JPG

8ot2QE.JPG

nLY2pg.JPG

dCSgXY.JPG

F94BQM.JPG

71d82F.JPG

i68Sor.JPG

b2Tg5c.JPG

R6u73r.JPG

TjxSVJ.JPG

l8AFLM.JPG

zHoQxQ.JPG

ca8GJ3.JPG

4NYPYB.JPG

xjrarl.JPG

XNCwLV.JPG

wMytqC.JPG

bbJ4ZG.JPG

c2CC0F.JPG

B5sFep.JPG