Het Malieveld weer volgebouwd door demonstranten | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Het Malieveld weer volgebouwd door demonstranten

Den Haag - Voor de derde keer op rij verzamelen demonstranten met grote machines zich op het Malieveld.


Na de boeren demonstraties op 1 oktober en 16 oktober is het nu de beurt aan de bouwers, de grondverzetbedrijven, hoveniers en de transportsector om het geplaagde Haagse knollenveld om te komen ploegen.

De organisatie roept de sector op om weliswaar massaal te komen, maar om de grote machines thuis te laten. Ook is het verzoek om 'voor de ochtendspits' te komen en 'voor de middagspits' weer te vertrekken. Op die manier hoopt men de overlast voor de inwoners van Den Haag zo klein mogelijk te houden. Diezelfde overlast was aanleiding voor de boeren om na de tweede demonstratie de stad als goedmaker een ontbijt aan te bieden.

De bouw en de grondverzetters zijn ook getroffen door de recente milieumaatregelen. Behalve de stikstofimpasse (wat ervoor heeft gezorgd dat een hoop bouwprojecten stil liggen of niet eens gestart mogen worden) gaat het hier ook om "tijdelijk handelingskader PFAS"; de PFAS regels. PFAS is een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen. Sinds 8 juli mag grond en bagger alleen verplaatst worden als het aan strenge voorwaarden voldoet. Het verwijt van de bedrijven is dat dat niet reeel is: vrijwel alle grond en bagger bevat stoffen die vallen onder PFAS, want de stoffen hebben zich in de loop van het jaren over het hele land verspreid.

Door de regels komen bedrijven in de problemen. Er komt geen geld meer binnen, terwijl de kosten doorlopen. Dat kan betekenen dat bouwvakkers ander werk gaan zoeken, of dat bedrijven failliet gaan. Daarom wordt er maandag al gesproken over 'deeltijd WW'; om te voorkomen dat er geen vaklieden en bedrijven meer zijn op het moment dat er eventueel weer gebouwd kan worden. Die zijn weer hard nodig om het woningtekort op te lossen.

De organisatie van het protest had gevraagd om niet met zware machines of vrachtwagens naar het Malieveld te komen. In plaats daarvan willen zij een aantal machines neerzetten. Rond 19:00 de avond ervoor meldden de eerste machines van deze groep zich al op het Malieveld.

Update 31-10: Alle aangehouden personen zijn weer in vrijheid gesteld. Een aantal van hen heeft een dagvaarding mee gekregen en zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden. De man die ervan wordt beschuldigd de motorrijder van de weg te rijden is ook heen gezonden, maar blijft nog wel verdachte in de zaak.

mqgT2v.JPG

BeH39j.JPG

Rigcq0.JPG

7kHSsJ.JPG

6KMhv1.JPG

8G9Sfy.JPG

65wrlp.JPG

9fvJqs.JPG

XjCxRf.JPG

4wv0Py.JPG

8wyKhc.JPG

eU8zcg.JPG

FKi8Sd.JPG

In de loop van de nacht druppelden er steeds meer binnen. De overlast voor het verkeer rond Den Haag valt daardoor mee.

e7XFP8.JPG

M3UMnJ.JPG

CZFhuS.JPG

fJX9vr.JPG

dJllVN.jpeg

eFtFaO.JPG

ShuRGx.JPG

yG3uTn.JPG

MkAVz1.jpeg

EMdDnX.JPG

Ook Geer Wilders is aanwezig om de demonstranten toe te spreken.

qZjmUt.JPG

ylmpDH.JPG

Rond 07:00 kwamen er colonnes zware voertuigen via de Utrechtsebaan de stad binnen, en daardoor begon het verkeer toch hinder te ondervinden. Ook boeren met trekkers rijden mee in de stoet.

Zoals gebruikelijk sluit de politie de toegang tot de binnenstad af.

iE2IuX.jpeg

cHPRHu.jpeg

D1T23g.JPG

Tprgmv.JPG

Ook o.a. het Binnenhof en de Parkstraat zijn afgesloten.

gCZMX6.jpeg

KYoLb6.jpeg

FEpDx5.jpeg

Er waren rond tien uur nog vele voertuigen van de deelnemers onderweg naar Den Haag. De politie probeerde een en ander in goede banen te leiden en om te leiden, maar volgens de politie hebben demonstranten afspraken genegeerd. Met behulp van shovels van de Koninklijke Marechaussee worden de voertuigen van de demonstranten tegengehouden. De Utrechtsebaan is inmiddels in beide richtingen afgesloten. Omdat de demonstranten waren tegengehouden, heeft een aantal van hen hun voertuigen geparkeerd op de Utrechtsebaan en de laatste honderden meters lopend afgelegd.

F5BkKB.jpeg

YTM2vG.JPG

S8DuGs.JPG

Cxf6WS.JPG

AV9Fhz.JPG

4bhAMo.JPG

7yoIUA.JPG

Y10O75.JPG

ZZIZyD.JPG

De acties verlopen over het algemeen gemoedelijk. Aan agenten op de Utrechtsebaan worden zelfs koeken uitgedeeld door de demonstranten.

dNJw0L.JPG

yiJpck.JPG

4NNDhR.JPG

K82PqA.JPG

5EZwyA.JPG

SQXrXj.jpeg

MzF70a.JPG

Zelfs een heuse picknick op de A12/Utrechtsebaan!

arfmOA.JPG

10v5Q2.JPG

kUfmXU.JPG

3GVaww.JPG

Een groep demonstranten blokkeerde de Koningskade, gelegen langs het Malieveld, waardoor het verkeer werd gehinderd. De politie vorderde de demonstranten om terug het Malieveld op te gaan, zodat het verkeer door kon rijden. Daar werd geen gehoor aan gegeven, waarna de politie heeft opgetreden. Er werden enkele aanhoudingen verricht en hondengeleiders en ruiters werden ingezet.

GvH19s.JPG

15VxlV.JPG

S02F0u.JPG

a5eNbC.JPG

uQQfDx.JPG

mrEzUP.JPG

yR3gqf.JPG

DuBmWK.JPG

OKQWo2.JPG

WYVaEW.JPG

ASmder.JPG

aIKHj3.JPG

O7sz1K.JPG

pkscK9.JPG

IVQPSU.JPG

hjLEmh.jpeg

De demonstranten hadden als ludieke actie op het Malieveld een hoeveelheid grond gestort. Zij hebben dat ook weer netjes opgeruimd.

0dUneb.JPG

Fc2b5S.JPG

NSxpTI.JPG

Toen het grootste deel van de demonstranten vertrokken was, kwam het toch nog tot een treffen tussen demonstranten en ME op het Malieveld. Daarbij werden met de lange lat forse klappen uitgedeeld. Uiteindelijk zijn op dat moment naar schatting 6 tot 9 man aangehouden. Volgens de politie zouden zijn bekogeld met (bier)flessen.

X95u49.JPG

JbiIcJ.JPG

KgAxS4.jpeg

AZsyTP.JPG

kb39pY.jpeg

Z9DeKq.JPG

6RucW2.jpeg

Oeyrd2.JPG

ryWazL.JPG

4WffC8.JPG

5weNTw.jpeg

Xc8hHr.jpeg

BP9h0p.jpeg

kAxCNo.jpeg

d5a7cz.jpeg

gNkx6c.jpeg

Ondertussen staan op de rijbaan richting Den Haag van de Utrechtsebaan nog steeds een flink aantal voertuigen en demonstranten. De groep wil voorkomen dat een trekker met aanhanger in beslag wordt genomen. De politie heeft hen gevorderd weer in hun voertuigen te gaan en te vertrekken. Doen zij dat niet dan zou aanhouding volgen. Uiteindelijk hebben politiemensen de trekker met aanhanger toch mee genomen. Het is ons niet bekend waarom de trekker in beslag is genomen.

G21qLU.JPG

NeHh5S.JPG

Hg6Btl.JPG

Yva77h.JPG

6zk32W.JPG

3cBpLc.JPG

Een aantal voertuigen had blijkbaar gevaarlijk rijgedrag vertoond. 

Inmiddels duikt er video op van één van die momenten van 'gevaarlijk rijgedrag', eerder die dag t.h.v. Nootdorp op de A12 'stad in'. Rond 00:55 in deze video rijdt een vrachtwagen in op een politieauto die de A12 afsluit t.h.v. Nootdorp. De politiemensen kunnen i.v.m. de eigen veiligheid niet anders doen dan de snelweg verlaten. Later is deze groep dus in de Utrechtsebaan alsnog gestuit door de shovels.

De chauffeur van deze vrachtwagen is dus aangehouden bij het weer verlaten van de stad.

tQ0U4r.JPG

Om dat te doen reed een peleton ME naar de oprit Voorburg van de A12, keerde daar en blokkeerde daarmee de stoet voertuigen die de stad uitreed. Een aantal chauffeurs werd aangehouden; hun voertuigen worden door politiemensen van de snelweg af gereden. Behalve het inrijden op de politieauto bij Nootdorp zou één van hen een motoragent van de weg hebben gedrukt; hem wordt daarom 'poging doodslag' ten laste gelegd. Maar het wordt de groep ook verweten dat zij expres 'zo breeduit en zo langzaam mogelijk' reden om het verkeer te hinderen/treiteren. Uiteindelijk zijn er vier bestuurders aangehouden.

0Om0CB.JPG

wphu5I.jpeg

04Jkfn.JPG

1ONwS3.JPG

MWRY8L.JPG

XkwhXs.JPG

4zvBcg.JPG

OW6C1l.JPG