400 aanhoudingen bij demonstratie tegen coronamaatregelen | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

400 aanhoudingen bij demonstratie tegen coronamaatregelen

Den Haag – Een demonstratie op het Malieveld is zondagmiddag uitgelopen op ongeregeldheden.


De demonstratie tegen de coronamaatregelen van de overheid, onder de noemer 'viruswaanzin', was eerder deze week door waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag verboden. Een kort geding dat tegen deze beslissing was ingediend, leidde niet tot een andere uitkomst.

Ondanks het verbod hebben zich zondag aan het einde van de ochtend duizenden mensen op het Malieveld verzameld. Dat verliep over het algemeen vreedzaam. Er werden onder andere toespraken gehouden.

Waarnemend burgemeester Remkes had de demonstranten rond 13:00 als compromis tot 13.30 uur toestemming gegeven om de demonstratie alsnog te houden, waarna men moest vertrekken. Rond 16.00 uur waren zij echter nog steeds niet weg, alhoewel de politie bij tijd en wijle wel een oproep deed om te vertrekken.

Een grote groep voetbalsupporters is echter op een gegeven moment gaan rennen richting het Centraal Station, maar werd daar tegengehouden door de Mobiele Eenheid. Hierdoor ontstonden schermutselingen. De politie heeft enkele charges uitgevoerd. Daarbij werden ook politiepaarden en een waterwerper ingezet. Er zijn vijf personen aangehouden voor het gooien van stenen.

De ongeregeldheden verplaatsten zich daarna naar de omgeving van het Malieveld. 

Nadat het enige tijd rustig was geweest, liep een groep voetbalsupporters naar het begin van de Utrechtsebaan. Daar werd met stenen gegooid. Ook werden medewerkers van de pers bedreigd. Rond 15.45 uur was de rust daar echter weergekeerd.

Omstreeks half vijf zijn de demonstranten die nog op het Malieveld waren, omsingeld door de Mobiele Eenheid. Daarna zijn de demonstranten aangehouden en een voor een naar klaarstaande touringcars geleid. Het gaat naar schatting om 100 tot 250 man.

De gemeente Den Haag kwam na de demonstratie met een persverklaring.

Update 22:30: Een aantal demonstranten zou nog in de bussen zitten, op het binnenterrein van het hoofdbureau van politie. Door het grote aantal aanhoudingen (ongeveer 400 !) duurt het een tijd voordat iedereen 'aan de beurt' is.
Video en foto's: Daan van den Ende, Donny Kooistra, Sebastiaan Barel, Rene Hendriks, Olav Spa en Bob van Keulen

[Vanaf boven]

ZkhvhD.JPG

ijGSIB.JPG

uqdk86.JPG

In de beginfase werd één van de organisatoren door de politie aangehouden, en in een arrestatantenbus naar het politiebureau vervoerd.

mnbXXK.JPG

LYM3Nv.JPG

tuo7Ls.JPG

NCBDWy.JPG

fy1bqT.JPG

YRpywx.JPG

IO70aK.JPG

JQviNX.JPG

AeDAO0.JPG

vGBNEe.JPG

CrY7mo.JPG

6RwQDP.JPG

6XPFBr.JPG

FqTPaL.JPG

CTpKRZ.JPG

Op een gegeven moment verzamelde zich een groep bij de skatebaan op het Malieveld; achter de poffertjeskraam. De groep groeide snel.

I06X46.JPG

F7F8Ri.JPG

CUKuXR.JPG

bkceGY.JPG

Bij het stadhuis aan het Spui werden bloemen neergelegd vanwege 'de democratie aan het infuus'

dqdRJn.jpeg

cPxSR6.jpeg

G7UrbZ.jpeg

tT5Sq7.JPG

CkFiyu.JPG

XHI6cw.JPG

6dGdtz.JPG

jCU91N.JPG

Na verloop van tijd voegde een tweede groep zich bij de groep bij de skatebaan. Het gaat om voetbalsupporters die vanuit de Binckhorst aan waren komen lopen. Daarmee werd de locatie bij de skatebaan te klein, en stroomde de groep het veld op. Na ongevaar een minuut of 45 ging de tweede groep er weer vandoor; in de richting van station Den Haag CS

cN8458.JPG

xZ3toy.JPG

duyJRv.JPG

3vlPx5.JPG

s96RNK.JPG

Q26Yw0.jpeg

eb1P1G.JPG

De groep die zich weer afgesplitst had, liep naar station Den Haag CS. Mogelijk wilden onder het ministerie doorlopen; rechtsaf via de Turfmarkt de binnenstad in. Toen de ME dat verhinderde, ging de groep linksaf: richting Den Haag CS. De deuren daarvan waren afgesloten, dus dat mislukte ook. Daarna liep het uit op een confrontatie met de ME. De groep brak bijna door de linie heen, maar door snel inzetten van de politiepaarden kon dat nog net voorkomen worden. Daarna werd de groep teruggedreven naar het Koekamp en de poffertjeskraam. Hierbij werd behalve de paarden ook de waterwerper ingezet.

Video: Rene Hendriks

Video: Bob van Keulen en Daan van den Ende

ltMT3J.JPG

gSRrz8.JPG

GU63E4.JPG

cHrvol.JPG

KLWUXj.JPG

ajy9kX.JPG

1Euh9e.JPG

yMgdDf.JPG

HzkTjt.JPG

mqobqT.JPG

xaIkRR.JPG

GF4rc8.JPG

j2cmza.JPG

JtWH9q.JPG

PIm7GZ.JPG

JeGONd.JPG

Z3in1I.JPG

wwbgQu.JPG

AWPWxy.JPG

2y7QZH.jpg

BWAhq3.jpg

qokE2Q.JPG

lcwor3.JPG

gkAXeT.JPG

DYrXia.JPG

0DhUu6.JPG

ZgQeOC.JPG

mm8Eol.JPG

2Qzlq1.JPG

xHBaGR.JPG

AxPYrC.JPG

9R1ME2.JPG

CACG5S.JPG

xSomHe.JPG

y49fCZ.JPG

JWE9pz.JPG

JakINp.JPG

jvqyI7.JPG

YpPMb6.JPG

TZ0dZo.JPG

rB8zZh.JPG

xLbY5Q.JPG

AUHfru.JPG

N14t54.JPG

Vi4yjq.JPG

pCupmK.JPG

MSnOof.JPG

qKbRBr.JPG

9BrPoX.JPG

CXBliV.JPG

pW4YcL.jpeg

oUtePL.JPG

qb4dql.JPG

IaTHNC.JPG

DF6Z3x.JPG

5JrBoM.JPG

5zMvDl.JPG

VgDgFN.JPG

spnSn3.JPG

h5Qx27.JPG

cCWT87.JPG

KmSPJW.JPG

XA7Ayy.JPG

qIyXbs.JPG