'Viruswaanzin' wilde weer demonstreren op het Malieveld | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

'Viruswaanzin' wilde weer demonstreren op het Malieveld

Den Haag - Een week na de vorige demonstratie komen er weer mensen bijeen in het centrum van de stad.


De groep zet zich af tegen de beperkingen die door de overheid zijn opgelegd na het uitbreken van Covid-19 in ons land; beter bekend als 'Corona'. Het gaat ze om zaken als het verplichte "1.5 meter afstand houden"; de beperking van het aantal mensen dat mag samenkomen, en de gevolgen die de bepalingen in de noodverordeningen hebben voor het sociale leven en de schade die het toebrengt aan de economie. Door het teruglopen van het aantal besmettingen en het vrijkomen van bedden op de intensive care afdelingen is het probleem eigenlijk verdwenen, vinden zij.

Tegenstanders van de beweging stellen juist dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames een rechtstreeks gevolg is van de beperkingen die ons allemaal zijn opgelegd. Dat zonder bijvoorbeeld de "1,5 meter afstand" regel er veel meer besmettingen zouden zijn geweest; en dat de zorg de toeloop niet meer had aangekund.

Afgelopen donderdag spande de groep nog een kort geding tegen de staat aan, waarin zij de rechterlijke macht vragen om de beperkingen op te schorten. Dat kort geding eindigde voorlopig in het wraken van de rechter. Dit betekent dat er geen uitspraak kwam maar dat er gewacht moet worden op de uitspraak van de wrakingskamer. 

De demonstratie vorige week zondag werd overschaduwd door geweld tussen een groep voetbalhooligans en de mobiele eenheid, die bij station Den Haag CS en aan het einde van de Utrechtsebaan meerdere keren met elkaar in botsing kwamen. Ook vandaag worden er volgens de burgemeester groepen verwacht die eventueel geweld willen gaan gebruiken.

Demonstraties worden de laatste weken weer voorzichtig toegestaan, mits de aanwezigen dat demonstreren doen met respect voor de 1,5 meter afstand. O.a. de 'Black Lives Matter' demonstratie mocht daarom doorgang vinden. Viruswaanzin zet zich juist af tegen het verplichte afstand houden van elkaar; en daarom wordt deze bijeenkomst als een gezondheidsrisico gezien.

Door deze combinatie van factoren besloot waarnemend burgemeester Remkes de demonstratie (net zoals die van vorige week zondag) niet toe te staan. En er ontbreekt mede daardoor een duidelijke regie; er is niemand die formeel leiding geeft aan de demonstratie, waar dan afspraken mee gemaakt hadden kunnen worden. Net zoals vorige week werd dat verbod bekrachtigd door een rechter.

'Viruswaanzin' roept hun volgers op om toch naar het Malieveld te komen; ondanks het verbod. Dat zouden zij dan op persoonlijke titel moeten doen. Zij staan op het standpunt dat demonstreren een democratisch grondrecht is, dat niet zomaar even beperkt kan worden. De demonstratie is daarom nu omgedoopt tot 'de dag van het recht op demonstratie'. De advocaat van 'Viruswaanzin' roept juist op om niet te komen; vermoedelijk om eventuele juridische repercussies te voorkomen. De politie eenheid Den Haag zegt 'eventuele rellen niet te tolereren'.

Update 27-6 16:00: Ook viruswaanzin zelf roept nu op om niet naar her Malieveld te komen. Ze zeggen later op zaterdagavond met meer informatie over alternatieve acties te komen.

Update 27-6 23:45: Aantal mensen aangesproken en stoepkrijt in beslag genomen.

Video en foto's: Sebastiaan Barel, Herman van der Woude, Danny Botman, Rene Hendriks, Eric Overeijnder, Sander Paardekooper en Daan van den Ende

Er is vandaag op en rond het Malieveld veel politie op de been

jksdwu.jpeg

jqvvrA.JPG

xBcTUD.JPG

BauGSn.JPG

De politie vraagt passanten naar hun bestemming, om te voorkomen dat demonstranten toch naar het Malieveld gaan.

rkwP9a.JPG

cQBZfn.JPG

Rond tien voor één werden enkele demonstranten op het Malieveld gevraagd te vertrekken. Die weigerden dat en daarop volgde hun aanhouding. Dit leidde tot enige ophef onder het aanwezige publiek.

rgunOD.JPG

iOjxWr.JPG

8F3LH3.JPG

pyqUSc.JPG

8a8FG2.JPG

wRercs.JPG

npnvlh.JPG

70GYcR.JPG

Noodbevel van de voorzitter van de Veiligheidsregio Den Haag.

Nadat de aangehouden personen waren afgevoerd, is de Mobiele Eenheid om even na één uur begonnen met het wegleiden van de overgebleven demonstranten/sympathisanten.

xxwBxr.JPG

zX9I1E.JPG

PlbGP6.JPG

5lLhSS.JPG

wMl2HF.JPG

qb58Qy.JPG

9FvsL8.JPG

IZNzJP.JPG

GqIoGU.JPG

JHWIGd.JPG

BA3WzG.JPG

7glFMQ.JPG

vTtoOz.JPG

6uHUcc.JPG

5hJWYd.JPG

or1FWz.JPG

VqraVb.JPG

yBbOB6.JPG

qz5i9F.JPG

Het winkelgebied wordt afgesloten, zoals hier bij de Herengracht.

6m5WXb.JPG

qngs0P.JPG

Her en der zijn diverse personen aangehouden. Het is niet bekend waarom dat is geweest.

kAmYeE.JPG

wGZvSu.JPG

BTvoWP.JPG

kueE3J.JPG

UJIjPO.JPG

wkjv0o.JPG

utUqsi.JPG

bBV1DL.JPG

MqHQ8E.JPG

fW1xNG.JPG

E5ZtvG.jpeg

VveVvZ.jpeg

Bij het Esso tankstation aan de Zuid-Hollandlaan werden waarschijnlijk een aantal auto's uit de verkeersstroom geplukt. Een tiental inzittenden van deze voertuigen werden staande gehouden, en later aangehouden. Zij werden in een opgetrommelde HTM bus naar het politiebureau vervoerd.

c9Zt88.jpeg

hQ7NMO.jpeg

Fdh39t.jpeg

zaiEwn.jpeg

41ymXb.jpeg

w4QMZy.jpeg

A2cFZj.jpeg

HWCXCp.jpeg

0T3UJZ.jpeg

Een tweede groep (doe toe stond te kijken) werd ingesloten door de ME, en hun identiteit werd vastgesteld. Hen werd te verstaan gegeven dat zij het gebied moesten verlaten; en dat als ze nog een keer 'gezien werden' ze aangehouden zouden worden. Bij ons weten is de groep inderdaad daarna vertrokken.

x77b6e.jpeg

PHZetN.jpeg