80 demonstranten aangehouden op het Plein | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

80 demonstranten aangehouden op het Plein

Den Haag - Donderdagavond zijn er opnieuw demonstranten aangehouden op het Plein in Den Haag.


De demonstranten hadden zich verzameld rondom het monument op het Plein tegenover de Tweede Kamer. Zij zijn onder andere tegen de corona spoedwet, tegen de 1,5 meter samenleving en tegen het gebruik van mondkapjes.

De demonstranten vormden een kring en zaten dicht op elkaar. De politie gaf hen de tijd om het Plein te verlaten maar daar werd door een aantal mensen uit de groep geen gehoor aan gegeven; zij staan op het standpunt dat 'demonstreren een grondrecht is' en niet door een burgemeester ingeperkt kan worden. Daarop werd de groep ingesloten, en werd hen per megafoon verteld dat zij allen waren aangehouden.

De groep die er eerder voor gekozen had om buiten de cirkel te blijven riep leuzen naar de politie als "sluit je aan". Om hen onder controle te houden werden de politiehonden uit de auto gehaald, maar uiteindelijk niet ingezet.

Een HTM-bus is ter plaatse gekomen en heeft de aangehouden demonstranten vervoerd naar het politiebureau. Dat ging voor het merendeel heel rustig en beheerst, slechts 1 of 2 demonstranten verzetten zich een beetje.

De politie maakte rond half elf bekend dat er zo'n 80 demonstranten waren aangehouden; o.a. op basis van de wet openbare manifestaties. Mogelijk krijgen zij ook een bekeuring voor het niet respecteren van de 1,5 meter afstand' regel uit de corona noodverordering

Gisteren was er ook al een demonstratie op het Plein in Den Haag, toen hield de politie 15 personen aan

Update 9-10 11:30: een aantal demonstranten (maar nog niet allemaal) zijn zojuist weer vrijgelaten. Vermoedelijk hebben ze allemaal een proces-verbaal op zak.

Video: Herman van der Wouden, Sebastiaan Barel, Rene Hendriks

Foto's: Rene Hendriks, Bob van Keulen, Sebastiaan Barel, Herman vd Woude en Daan van den Ende

XvDWMj.JPG

oezi3N.JPG

nKM9Ql.JPG

MvBoWH.JPG

4Y1Ijm.JPG

Rnmnpx.JPG

ZPeHHM.JPG

uQQ8gh.JPG

5rMnst.JPG

26cEoL.JPG

qVlZVe.JPG

CIt6CA.JPG

vNW0Le.JPG

SMgnFF.JPG

WZ2chd.jpeg

xvivMa.JPG

AzohCp.JPG

1FKc6b.JPG

IO21E9.JPG

tgv98C.JPG

R5ivvY.JPG

LYhyi1.JPG

ktE2Ex.JPG

CmMcgw.JPG

WCUTHJ.JPG

NGP1LT.JPG

Z1kNnl.JPG

k3dhqt.JPG

0Jrqw3.JPG