'Code Rood' demonstreert in de Haagse binnenstad | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

'Code Rood' demonstreert in de Haagse binnenstad

Den Haag - Net zoals eerder deze week heeft vandaag weer een groep tegenstanders van de corona spoedwet zich verzameld om te gaan demonstreren.


De eerdere bijeenkomsten waren op het Plein; tegenover de ingang van de Tweede Kamer. Ook deze keer was dat het verzamelpunt.

Deze demonstratie is georganiseerd via groepen op het social media platform Telegram. Daar wordt pas op het laatste moment de exacte demo-locatie bekend gemaakt; waarschijnlijk in de hoop dat de politie geen tijd heeft om zich vooraf goed te organsieren of bijvoorbeeld de toegang tot de locatie preventief af te sluiten.

Op een kaart van Nederland worden langzaam steeds meer locaties rood gemaakt, net zolang totdat één stad overblijft.

Nadat duidelijk werd dat vanavond Den Haag 'de gelukkige' was, werden een aantal pleinen als mogelijke locatie genoemd, en ook weer 1-voor-1 afgestreept.

xLeaPA.jpeg xOyEbt.jpeg

Aan deze demonstratie doen een aantal groepen mee; denk aan 'Viruswaarheid' van Willem Engel.

De groep verzamelde zich rond 19:00 op het Plein. Daar kregen ze vrijwel gelijk te horen dat hun 'manifestatie' niet vooraf was aangemeld, en daarom niet werd toegestaan. Daarop werd gereageerd door gelijk een aanvraag te doen. Intussen liep de groep een rondje door de Haagse binnenstad.

Bij terugkeer op het Plein vertelden de politiemensen dat de aanvraag niet was goedgekeurd, en dat burgemeester Jan van Zanen de demonstratie dus had verboden. Buiten het 'niet aangevraagd' werd ook als reden genoemd dat de demonstranten onderling geen 1,5 meter afstand hielden. De groep werd te verstaan gegeven dat ze het Plein moesten verlaten.

Daar reageerden zij op door aan de wandel te gaan (onder het motto 'dan staan we niet op het Plein'). De groep van naar schatting zo'n 200 groot liep o.a. langs het stadhuis, over het Rabbijn Maarssenplein en langs de Hofvijver en het Buitenhof. Daarbij werden leuzen geroepen als 'wij zijn Nederland', 'weg met de spoedwet' en 'we are the 99%'. Uiteindelijk kwamen ze terecht op de Lange Poten; ter hoogte van het gebouw van de Tweede Kamer. Daar werd de groep ingesloten in een cirkel van politiemensen en staande gehouden. Een aantal passanten die bij toeval ook in de cirkel terecht kwamen, mochten na een minuut of 10 weer doorlopen.

4 mensen die als 'leiders' werden gezien zijn uit de groep gehaald, aangehouden en naar het bureau vervoerd. De andere demonstranten mochten daarna weer gaan, maar hen werd wel eerst verteld dat ze de Haagse binnenstad moesten verlaten. Op het Plein zelf zijn ook nog enkele aanhoudingen verricht.

Video en foto's: Sebastiaan Barel, Herman van der Woude, Bob van Keulen, Rene Hendriks

32MxSH.jpeg

9CD9lt.jpeg

iFOssU.JPG

jNvQLP.JPG

cEsrjw.JPG

do1nuL.JPG

0aidy9.JPG

BLrLcE.JPG

uyAsH9.JPG

M4sqdd.JPG

fBH7tc.JPG

ON3gbl.JPG

hzQET9.JPG

slXF8t.JPG

jpwApu.JPG

j8ksnu.JPG

wXk7FW.JPG

uxEGVs.JPG

iPQvjp.JPG

wh4AUY.JPG

sxm54R.JPG

vJy1r2.JPG

XLDOGs.JPG

EPUBd8.JPG