Weer anti-spoedwet demonstratie op het Plein | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Weer anti-spoedwet demonstratie op het Plein

Den Haag - Ook vanavond meldden een aantal tegenstanders van de voorgestelde corona spoedwet zich weer op het Plein.


De reden daarvoor is dat de wet morgen weer in de Tweede Kamer behandeld wordt; daarom is het motto van vanavond 'de laatste kans'. De wet moet de huidige noodverordeningen gaan vervangen, waarmee nu de beperkingen zijn geregeld die ons allemaal zijn opgelegd. Denk daarbij aan de sluitingstijd van de horeca, of de 1,5 meter afstand die we moeten houden.

O.a. één van de voormannen van de beweging 'Viruswaarheid', Mordechai Krijspijn, had vooraf aangekondigd om 19:00 op het Plein te zijn. De bekendste voorman van de beweging, Willem Engel, is een paar dagen geleden aangehouden bij een demonstratie en heeft sindsdien een gebiedsverbod van 10 dagen voor de stad Den Haag gekregen; daarom kan hij er vanavond niet zelf bij zijn.

Overigens werd juist vandaag ook bekend dat demonstraties voortaan niet meer 'aan de wandel' mogen gaan; en dat zij dus op de aangewezen plek moeten blijven staan. De achterliggende gedachtengang is dat het tijdens het lopen met de groep haast ondoenlijke is om de 1,5 meter onderlinge tussenruimte te respecteren. Het is niet duidelijk of deze beperking gelijk ingaat, of dat dat pas over een paar dagen actief wordt.

Aan het begin van de avond hadden een 100-tal mensen zich op en rond het Plein verzameld. Klokslag 19:00 gingen zij (met ongeveer 1,5 meter tussenruimte) demonstratief zitten. Rond 19:30 was de groep gegroeid tot een man of 250. De sprekers gaven aan dat ze tot 20:30 willen demonstreren, en roept iedereen te blijven 'omdat ze dan niet voldoende cellen hebben om ons op te sluiten'. De politie staat rondom het Plein en neemt voorlopig een afwachtende houding aan.

De organisatie had in tweede instantie met de politie afgesproken dat de demonstranten tot 20.00 konden blijven, waarna de demonstratie zou worden beëindigd. Op dat tijdstip hebben inderdaad de meeste demonstratnten het Plein verlaten. Degenen die achterbleven op het Plein zijn nog even door politie mensen aangesproken, en daarna ook vertrokken.

Video en foto's: Sebastiaan Barel, Herman van der Woude en Rene Hendriks

TxGn7T.JPG

HyM8tF.JPG

kPoPKw.JPG

TnnmfV.JPG

MKNwPB.JPG

7OyytL.JPG

avfyjQ.JPG

6q80ej.JPG

Rb9cc2.JPG

7pvZas.JPG

QKkgv5.JPG

oLqk5A.JPG