100+ demonstranten van Extinction Rebellion aangehouden | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

100+ demonstranten van Extinction Rebellion aangehouden

Den Haag - Een groep van naar schatting 100 tot 200 mensen heeft zich vandaag op het Plein verzameld, om daar te demonstreren.


Zij houden een kruising op de hoek Plein/Korte Vijverberg bezet, met het doel om het verkeer te blokkeren. Dat doen ze onder het motto 'de klimaatcrisis is eenrichtingsverkeer'. 

Een aantal demonstranten zit met hun handen vastgelijmd aan het wegdek. Anderen hebben een keten van mensen gevormd met 'lock ons'; buizen waarin zij hun handen vast hebben zitten. Doel is om met passief verzet het de politie zo moeilijk mogelijk te maken, en de kruising zo lang mogelijk geblokkeerd te houden.

Rond 12:30 riep de politie via een megafoon om dat de groep gevorderd werd om te vertrekken, omdat burgemeester Jan van Zanen de demonstratie verboden had. Na een minuut of 10 werd aangekondigd dat de mensen die er op dat moment nog steeds zaten (en dat was feitelijk de hele groep) allen waren aangehouden en naar het politiebureau zouden worden vervoerd. Die mededeling werd met luid gejoel en applaus ontvangen.

Politiemensen gingen daarna aan de slag om de mensen 'stuk voor stuk' uit de groep te pakken en in stadsbussen te laden. Vele demonstranten pleegden ook hier passief verzet; door zich slap te houden moesten ze naar de bussen gedragen worden. Die bussen zullen dan waarschijnlijk naar een politiebureau vertrekken.

Ook in de bomen langs de Lange Vijverberg zitten een aantal demonstranten.

Rond 15:00 waren de meeste demonstranten in de bussen gezet. De politie was nog bezig om degenen die vastgelijmd zaten, voorzichtig los te maken.

Foto's: Sebastiaan Barel en Rene Hendriks

D7u8Bm.JPG

oHaH1t.JPG

6F2Z50.JPG

DPqIIi.JPG

ogrWO2.JPG

tlgJY6.JPG

TM83RL.JPG

DN8XbI.JPG

CKsk6N.JPG

rDoaZR.JPG

SPTPdx.JPG

bFtNFO.JPG

SgzjTw.JPG

anV1g0.JPG

dSaio4.JPG

FAdK1l.JPG

kjyFiv.JPG

wMiiFe.JPG

RZLU73.JPG

pSFDBU.JPG

P1oSAW.JPG

OfGVGg.JPG

1bg2IX.JPG

Fdt629.JPG

R3JQaX.JPG

fPFI33.JPG

z26VvU.JPG

R7LKEh.JPG

oVyjNY.JPG

ILOkja.JPG

iCYkee.JPG

4dzoau.JPG

JyFOnd.JPG

mCMFfv.JPG

dOpTzm.JPG

P4IUVz.JPG

U8mnNX.JPG

uPsQyK.JPG