Veel blauw-blauw op de Donau | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Veel blauw-blauw op de Donau

Den Haag - In Leidschenveen zijn vanmorgen 25 personen aangehouden waarvan het vermoeden bestond dat zij de Utrechtsebaan wilden blokkeren.


Rond half twaalf werden meerdere voertuigen door een grote politiemacht staande gehouden op de Laan van Leidschenveen, op de kruising met de Donau.

Het vermoeden bestond dat het ging om actievoerders van Extinction Rebellion en dat die van plan waren de Utrechtsebaan te blokkeren. Omdat dit had kunnen leiden tot gevaarlijke situaties, zijn zij aangehouden voor het treffen van voorbereidingshandelingen.

Extinction Rebellion voert deze gehele week actie in en om Den Haag, Zowel afgelopen maandag als gisteren zijn onder andere op diverse locaties in de stad kruispunten bezet door de actievoerders.

Volgens de politie zijn ook twee personen aangehouden die in een auto zaten met demonstranten en 'die zich voordeden als journalist' (noot redactie: onder hen verslaggever en oud-hoofdredacteur Hans Nijenhuis van het AD). Zodra dit bevestigd kan worden, zullen deze personen worden vrijgelaten.

Journalisten genieten in principe 'aanhoudingsvrijheid'; zolang ze zelf geen strafbare feiten (mee)plegen, maar alleen registreren mogen zij niet worden aangehouden. De NVJ (de vakorganisatie van journalisten) tekent daarom protest aan tegen de gebeurtenissen op de Donau.

Om iets over half twee heeft de politie bericht dat inderdaad is vastgesteld dat het om twee journalisten gaat en dat zij zijn heengezonden. Dat betekent in de praktijk overigens dat ze uit het hoofdbureau worden gezet, en vanaf daar maar moeten uitzoeken hoe ze terug moeten komen.

Video en foto's: Rene Hendriks en Sebastiaan Barel

O9ROQ1.jpg

2EXeXM.jpg

Wa itemdankzijtiplijjn

NzQiXi.jpg

CegJSU.jpg

KZciuy.jpg

KyLlp9.jpg

0NkLZh.jpg

tBUV2T.jpg

nfdDRB.jpg

Mw6miY.jpg

yjJMcK.jpg

75ZrYi.jpg

RrWuL8.jpg

2JJHhk.jpg

eaeqYL.jpg

kxikr9.jpg

Fv7cRC.jpg

bE3X5f.jpg