XR blokkeert wegen en bezet gebouw | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

XR blokkeert wegen en bezet gebouw

Den Haag - Vandaag is de laatste dag van de 'klimaat rebellie' van Extinction Rebellion.


De demonstranten hadden een solidariteitsmars gepland langs diverse ambassades, maar wat ze stiekem ook gepland hadden, was dat er weer meerdere acties van 'burgerlijke ongehoorzaamheid' plaatsvonden.

Toen de mars over de Prins Clauslaan liep, besloot een groot deel te zitten en hebben meerdere actievoerders zich vastgelijmd. Gelijktijdig bleken ook activisten een gebouw van de "Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie" aan de Bezuidenhoutseweg te zijn binnengedrongen en een wegblokkade elders op diezelfde weg te hebben opgeworpen.

De ongewenste indringers werden vrij snel uit de toegangshal van het bedrijfspand gehaald en werden hierop aangehouden. Ook de wegblokkade op de Bezuidenhoutseweg werd weggehaald.

De groep op de Prins Clauslaan kreeg toestemming om daar tot vier uur te blijven. Hierna greep de politie na enkele vorderingen in. Demonstranten werden losgemaakt en met twee HTM-bussen verplaatst naar locaties buiten het centrum.

Eén actievoerder raakte door (onbekende) handeling gewond in zijn gezicht toen hij verwijderd werd van de weg. Nadat hij in de HTM-bus was gezet, maakte hij zijn ongenoegen richting de politie kenbaar met twee opgestoken middelvingers. Hierna werd hij uit de bus gehaald en aangehouden.

Foto's en video: Sebastiaan Barel

HShkys.JPG

LL091A.JPG

ExfFTC.JPG

OHqeO1.JPG

f2krtQ.JPG

WFQ64F.JPG

Iqvgez.JPG

2KwBzE.JPG

ZdXLg4.JPG

i9IBIK.JPG

tQpRYF.JPG

Ug3U0n.JPG

kOwl1F.JPG

Update 13:45: De politie heeft de actievoerders uit de hal van het kantoor getrokken. Waarschijnlijk zullen ze worden aangehouden.

BnSJZx.JPG

cscYdd.JPG

Ps2oUy.JPG

0sg9wD.JPG

Even verderop op de Bezuidenhoutseweg (t.h.v. het SER gebouw) was inmiddels een wegblokkade met 'tripods' opgezet. De politie heeft inmiddels een goede methode om de actievoerders daar vanaf te krijgen, dus de blokkade was relatief snel weer weg.

MaSJYk.JPG

hF0VOI.JPG

5c2EDm.JPG

QG1xE3.JPG

xxhYcb.JPG

zmqK0z.JPG

8HhrfK.JPG

C97XCG.JPG

sc3uTO.JPG

dDucIG.JPG

VuxfAW.JPG

rvyqrM.JPG

smwyWW.JPG

uiM8hF.JPG

FCTqN9.JPG

zSBgGz.JPG

70ozvW.JPG

cX6G18.JPG

2M3yqU.JPG

Lt5OLL.JPG

CQ0uFZ.JPG

8xDM2k.JPG

VZMqSq.JPG

IRZlIu.JPG

vW2GIh.JPG

74sAm5.JPG

s1pM8E.JPG

DhvSED.JPG