De dagelijkse XR blokkade; dag 8 | Regio15.nl

De dagelijkse XR blokkade; dag 8

Den Haag - Ook vandaag gaat Extinction Rebellion weer de A12 op.


Maar vanaf vandaag gaan zij het optreden van de politie zoveel mogelijk frustreren. Niet meer zelf meelopen naar de bus, armen in elkaar haken, weigeren om de bus bij het ADO stadion te verlaten. Alles met als doel om het leegruimen van de A12 zo lang mogelijk te laten duren. Wel is de instructie nadrukkelijk om geen geweld tegen de politie te gebruiken; dus om alleen passief verzet te plegen.

Dat zal betekenen dat er vandaag mogelijk aanzienlijk meer 'geduwd en getrokken' gaat worden door de politie, omdat zij de A12 natuurlijk zo snel mogelijk weer vrij willen hebben. 

Het uiteindelijke doel van de demonstranten is naar eigen zeggen dat de dagelijkse blokkades zoveel politiecapaciteit kosten, dat de regering uiteindelijk noodgedwongen (eerder) met de door XR gewenste maatregelen komt.

Kijk hier voor het persbericht van de politie over de dagelijkse blokkade.

Beelden: Rene Hendriks, Herman van der Woude en Sebastiaan Barel

Rond twaalf uur hebben actievoerders zowel de rijbaan stad uit als de rijbaan stad in geblokkeerd. Een deel van de actievoerders heeft kortstondig de kruising van de Boslaan met de Benoordenhoutseweg geblokkeerd. Hierop zijn enkele actievoerders aangehouden. Deze groep heeft zich daarna aangesloten bij de grote groep. Om even na twaalf uur heeft de politie de demonstranten gevorderd om zich te verwijderen, omdat anders aanhoudingen zouden volgen.

De tekst gaat onder de eerste serie foto's verder.

0Ju1cG.JPG

8qbmKc.JPG

OT4ylg.JPG

EjkdNT.JPG

Peyfg9.JPG

3ygkYv.JPG

mS6mm8.JPG

AIH0YO.JPG

D3HjG4.JPG

efnaJF.JPG

PVW33o.JPG

9KIsXz.JPG

FqYaJu.JPG

GVFFXJ.JPG

9wVN1k.JPG

8cGk4a.JPG

L70bmr.JPG

zDStLU.JPG

T5NMVA.JPG

hy7qXE.JPG

Rond 12.15 uur, als de waterwerper ten tonele verschijnt, begint de politie met het aanhouden/afvoeren van de demonstranten. Kinderen zijn door de politie al uit de groep gehaald, zodat zij niet bloot worden gesteld aan eventueel geweld en/of nat pak. Rond kwart voor één wordt de waterwerper daadwerkelijk ingezet.

kqAyTW.JPG

fiqWe9.JPG

x07QAk.JPG

B7PctY.JPG

49SCQF.JPG

Nd8fK4.JPG

hpQRy6.JPG

wjGIZ6.JPG

xOo5vA.JPG

8bfLFX.JPG

yfWbem.JPG

kkFzaM.JPG

QPt9AE.JPG

HM173n.JPG

eX07RU.JPG

pdE32s.JPG

iTQ70x.JPG

OGnwYe.JPG

yS4gme.JPG

zgcBxG.JPG

iMy0rE.JPG

XA8scK.JPG

wfSDlD.JPG

s5OBXb.JPG

Yk9wkE.JPG

aZkt1s.JPG

iScmRD.JPG

jhcc1A.JPG

05xA6J.JPG

x49HLd.JPG

opQpCI.JPG

HByexT.JPG

qxW0PT.JPG

ucWIbB.JPG