De dagelijkse XR blokkade; dag 9 | Regio15.nl

De dagelijkse XR blokkade; dag 9

Plaats - Het zal geen verrassing zijn: ook voor vandaag staat er een blokkade van de Utrechtsebaan gepland. 


Deze maakt deel uit van een lange serie blokkades die vorige week zaterdag is begonnen. Inmiddels de negende dag dus al.

Inmiddels begint zich wel een wezenlijk verschil af te tekenen: waar vorige week zaterdag de verkoelende straal van het waterkanon een traktatie was, is het weer inmiddels aan het omslaan. De temperatuur is sinds vorige week een graad of 10 tot 12 gezakt, waardoor kletsnatte demonstranten het sneller koud zullen krijgen.

De ervaring leert wel dat de politie, na de inzet van het waterkanon, de aanwezigen wel meestal relatief snel in de gereedstaande bussen laadt om ze naar het ADO stadion te brengen.

Het thema van vandaag is 'klimaat yoga; wordt één met het asfalt'. 

Kijk hier voor het persbericht van de politie over deze blokkade.

Beelden: Rene Hendriks en Nikolai Overbeeke

Om even voor twaalf uur hebben demonstranten plaatsgenomen op de rijbaan stad uit en daarmee is voor de negende dag op rij de A12/Utrechtsebaan geblokkeerd. Echter, niet veel later is een groot deel van de groep opgestaan en heeft zich begeven naar de nabijgelegen kruising van de Zuid-Hollandlaan met de Boslaan. Niet veel later hebben zich toch maar besloten zich weer aan te sluiten bij de groep op de Utrechtsebaan.

uB2Hfl.JPG

q9XygJ.JPG

Tqw3Zc.JPG

sO57K1.JPG

npF1aG.JPG

yW7fKr.JPG

CFRBF9.JPG

4v2gIi.JPG

OPOMWv.JPG

vRKxc0.JPG

ai0jyi.JPG

Rond kwart over twaalf worden enkele personen aangehouden. Niet voor het blokkeren van de rijbaan maar voor andere feiten. Onbekend waarvoor. Wellicht was de gezichtsbedekking niet gewenst.

ZR0h8X.JPG

nPHPav.JPG

vKggZ1.JPG

MiIXW8.JPG

vu2y7p.JPG

Omstreeks dat tijdstip verschijnen ook twee waterwerpers weer ten tonele. Aan de huur van deze kolossen schijnt trouwens een flink prijskaartje te hangen. Het wachten is op het moment dat Nederland weer over eigen waterwerpers beschikt.

uwuBv9.JPG

LR5VDb.JPG

WBI57H.JPG

7SjMZr.jpg

Da85nt.jpg

wzdfPu.jpg

KZit2V.jpg

VzoNlK.JPG

lrL5v7.jpg

beGnIW.JPG

oOvNpr.JPG

Om even over half één wordt de waterwerper daadwerkelijk ingezet. Ondertussen worden de demonstranten één voor één opgepakt en naar de gereedstaande bussen gebracht. Als laatste zijn de actievoerders aan de beurt die zich aan elkaar vast hebben gemaakt met zogenaamde 'lock ons'.

oUVtsY.JPG

fqtL4A.JPG

Vmq8Ac.JPG

Rxd8eD.jpg

2srGWZ.JPG

Y377Nr.JPG

vUVnQS.JPG

mo6nFY.JPG

WrNpBT.JPG

E372Cn.JPG

IvRy1p.JPG

0d37ZS.JPG

FDQvpa.jpg

n8jGFu.JPG

ydPFFb.JPG

vsn1YB.JPG

wga6Ts.JPG

YpdniI.JPG

k8dihu.JPG

n81LCt.jpg

gYclvR.jpg

Eén van de bussen die ingezet werd voor het vervoer van opgepakte actievoerders, is achteruit tegen een waterwerper gebotst. Met name de bus heeft daarbij schade ondervonden.

R4UGGZ.jpg

49EXcf.jpg

3uglHZ.JPG

XCckDf.JPG

VQZX6u.JPG