De dagelijkse XR blokkade; dag 10 | Regio15.nl

De dagelijkse XR blokkade; dag 10

Den Haag - Een mijlpaal vandaag. Voor de tiende dag op rij (!) bezetten demonstranten van Extinction Rebellion de Utrechtsebaan.


Ondanks de opmerkingen van het openbaar ministerie dat men de demonstranten wil gaan registreren, lijkt er tot nu toe weinig strafrechtelijk tegen de blokkades te worden gedaan.

Wel wordt elke dag de snelweg leeg gemaakt door de politie, die de leden van de groep in bussen zet en vervoert naar het ADO stadion. Daar worden zij (nu dus nog zonder registratie) uit de bus gezet, waarna het spelletje de volgende dag weer opnieuw kan beginnen.

Het is al eerder gezegd: het doel is uiteindelijk om de fossiele industrie van de 'subsidies' af te helpen. Maar men hoopt dit (sneller) te. bereiken door de politie dusdanig te belasten met de dagelijkse blokkades, dat de regering 'zwicht' voor de eisen van de actievoerders.

Beelden: Rene Hendriks, Nikolai Overbeeke

Rond twaalf uur hebben zo'n honderd actievoerders van XR de rijbaan uit van de A12/Utrechtsebaan geblokkeerd. De politie kijkt of er in de groep geen kinderen aanwezig zijn die eruit geplukt moeten worden.

De tekst gaat onder de eerste serie foto's verder.

iKwUTF.JPG

K4TRkz.JPG

HiyfdD.JPG

Gb7yQy.JPG

eq25VS.JPG

NSzgBM.jpg

L8TPpk.jpg

xWTwLY.jpg

0OsNxA.jpg

vqYXYD.JPG

MbZtQ2.jpg

LUBuXY.JPG

ZonqUu.JPG

c7OUit.JPG

eXse0o.JPG

Rond kwart over twaalf arriveren de waterwerpers. De politie roept om dat men zich dient te verwijderen omdat anders de waterwerper zal worden ingezet. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze mededeling niet echt een schokeffect teweeg brengt in de groep. Hierop wordt de waterwerper daadwerkelijk ingezet. Niet lang daarna begint de politie met het verwijderen van de actievoeders van het wegdek.

mQiIdo.JPG

E2WFCy.JPG

jXDMVo.JPG

YcR5Qr.JPG

5Bc8Oj.JPG

swxIRH.JPG

A2JM5M.JPG

lv9xeh.JPG

iBPb4O.JPG

vuZgh4.jpg

xsQ5b2.JPG

0KvrA0.JPG

x0rD3L.JPG

ZCTz9Q.JPG

Q7UScI.JPG

lN602w.JPG

7ycJIb.JPG

KlpLkH.JPG

wjBCT9.JPG

jcYVk1.JPG

Rond 13:05 was de snelweg weer vrij en geveegd; het verkeer kon op dat moment hervat worden.