Uitslaande brand met slachtoffers Torenstraat

Den Haag - Een felle brand heeft vannacht een woning aan de Torenstraat volledig verwoest. Daarbij is één bewoner om het leven gekomen.

Het gaat om portiekwoningen boven winkels. De brand was bij aankomst van de brandweer uitslaand aan de achterzijde. Er is sprake van meerdere mensen die uit de brandende woning en de omliggende woningen gehaald zijn; om hen medisch bij te staan zijn 6 ambulances en het MMT (mobiel medisch team) ter plaatse gekomen.

Inmiddels hebben we drie gewonde bewoners geteld; tot nu toe zijn twee van hen met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. De derde bewoner is ook naar het ziekenhuis, maar dan dan zonder spoed. Ook zes politieagenten zijn medisch verzorgd; waarschijnlijk hebben zij rook ingeademd in de beginfase tijdens pogingen om mensen te redden. De politie agenten konden na behandeling hun werkzaamheden weer hervatten. In totaal zijn minimaal 17 bewoners uit de portiekwoningen geëvacueerd, zij zijn tijdelijk opgevrangen op op het politiebureau Jan Hendrikstraat.

De hulpdiensten hebben ook GRIP1 afgekondigd. Dit wordt gedaan voor de onderlinge coördinatie tussen de hulpdiensten.

De brand wordt bestreden door een aantal tankautospuiten en hoogwerkers van Haagse kazernes en tankautospuiten uit Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Ondersteuning wordt geboden door brandweereenheden uit onder andere Wateringen, Monster en Pijnacker-Nootdorp. Er is opgeschaald naar 'zeer grote brand'.

Er werd rond 02:45 uit één van de woningen een vierde slachtoffer gehaald, dat op straat werd gereanimeerd. Dit slachtoffer bleek helaas niet meer te redden en is dus ter plaatse overleden.

Burgemeester van Aartsen van Den Haag is ter plaatse gekomen om zich bij te laten praten. Er komt inmiddels uit een vijftal woningen rook naar buiten. De brandweer doorzoekt alle omliggende woningen om te controleren of daar nog mensen aanwezig zijn. Er is overigens geen indicatie dat er nog meer slachtoffers binnen liggen; er worden geen mensen vermist.

Rond 03:45 was de brandweer er zeker van dat de brand zich niet meer kon uitbreiden en werd het sein 'brand meester' gegeven.

Stichting Salvage is ter plaatse gekomen om de bewoners bij te staan. Voor een aantal van hen zal naar verwachting tijdelijk andere woonruimte moeten worden gezocht.

Rond  04:00 kwamen twee voertuigen van FO (forensische opsporing) ter plaatse. De medewerkers van FO zullen een onderzoek gaan doen naar de oorzaak van de brand.

Video (beginfase): Eugenio Archontopoulos

Video: Lars Koeze, Ivar Gieles

Foto's: Nck van der Toorn, Lars Koeze, Ivar Gieles, Ruben van Essen, Eugenio Archontopoulos
w IMG 9229

w IMG 0715

w IMG 7588

w IMG 7587

w IMG 4544

w IMG 4600

w IMG 9296

w IMG 9340

w IMG 2487

w IMG 2492

w IMG 9349

w IMG 4626

w IMG 7753

w IMG 2511

w Torenstraat 1

w IMG 7864

w IMG 2538

w Torenstraat 2

w IMG 7922

w Torenstraat 4

w IMG 7916

w Torenstraat 5

w IMG 4669

w IMG 7938

w Torenstraat 3

w Torenstraat 6

Bij daglicht gaan specialisten van FO (Forensische Opsporing) en TBO (team brandonderzoek van de brandweer) kijken vanuit een hoogwerker. Er moet gekeken worden of het pand inmiddels voldoende is afgekoeld en bouwkundig sterk genoeg is om betreden te worden.

w IMG 7980

w IMG 4763 1

w IMG 7972

w IMG 4780

Mede dankzij de publicatie in dit item is kat 'Boefje' weer gezond en wel terug bij het baasje. Bedankt allemaal!!!

w IMG 4775 1