Diverse buitenbrandjes rond Oud en Nieuw | Regio15.nl

Diverse buitenbrandjes rond Oud en Nieuw

img_1661_thumbRond Oud en Nieuw was het zoals gewoonlijk erg druk met auto-, container- en overige kleinere branden in onze regio.

Dit soort brandjes levert vaak veel overlast op en kost de gemeenschap veel geld. Niet in het minst omdat brandweer en politie urenlang in touw zijn om dit soort branden te bestrijden dan wel te voorkomen. Ook moet het achteraf allemaal weer opgeruimd worden.  

Het begon op oudejaarsdag al met vele buitenbrandjes in de gehele regio. Prullenbakken, autobanden, brievenbussen, kerstboompjes, pallets, enfin, alles wat brandbaar is dat werd door de lieve jeugd gebruikt om in de brand te steken of er vuurwerk op of in te smijten. Daarbij niet gehinderd door het besef van mijn en dijn. 

Zoals hier een ondergrondse container op de kruising Straat van Ormoes/Libanonstraat in Delft:

20092010002

Of hier, wat kerstboompjes op het Oosteinde in Voorburg:

20092010004

Soms was de politie de jeugd te slim af, zoals hier in de Emmastraat in Wateringen, alwaar gisteren overdags de opbouw van een spontaan (lees: niet toegestaan) vreugdevuur werd verhinderd.

tkdsc_7448

Op andere plaatsen, zoals hier aan de Hooge Beer in Kwintsheul, moest de brandweer gisteren onder begeleiding van de politie zijn werk doen omdat  jongeren er niet mee eens waren dat hun vuur geblust werd.

tkdsc_7470

Gaande de oudejaarsdag kreeg de brandweer het steeds drukker met talloze binnen- en buitenbrandjes. De brandweer is via P2000 tussen oudejaarsdag 12.00 uur en nieuwjaarsdag 12.00 uur maar liefst 42 keer gealarmeerd voor een binnenbrand in een woning en/of bedrijf. Dat betrof 25 keer een brand in Den Haag, 7 keer in Leidschendam-Voorburg, 3 keer in Delft, 3 keer in Zoetermeer, 2 keer in Rijswijk en in Pijnacker-Nootdorp en Naaldwijk allebei 1 keer.

Van die 42 binnenbranden werd er totaal 5 keer opgeschaald naar 'middelbrand'. Dat betrof branden in Delft, Voorburg, Naaldwijk, Den Haag en Rijswijk. En daarnaast waren er dus de honderden buitenbrandjes, waaronder tientallen auto's, op straat.

De brandweer was goed voorbereid op de grote drukte. Op de RAC werkte men met een uitgebreide bezetting en op straat was een aantal voertuigen extra bemensd. Zo heeft de brandweer van Leidschendam-Voorburg normaliter 1 tankautospuit in de uitruk staan. Gisteravond en vannacht waren dat er drie ! Ook andere korpsen hadden extra personeel in dienst gedurende de jaarwisseling. Overigens, per 1 januari 2010 is de regionalisering van brandweer Haaglanden een feit. Als voorbeeld moge dienen dat de 2e tankautospuit van Monster, de 6731, gedurende de jaarwisseling op post Laak in Den Haag stond met als bemanning brandweermensen uit Honselersdijk, Pijnacker-Nootdorp en 's-Gravenzande!

Zoals vanouds was ook de politie met veel menskracht paraat om ongeregeldheden de kop in te drukken. Echt grote ordeverstoringen hebben zich niet voorgedaan, alhoewel enkele agenten gewond raakten en rond de 100 personen gearresteerd werden. Zie hier het persbericht van de politie over de situatie in Haaglanden vannacht.

Hieronder een impressie van wat 'kleinere' brandjes tijdens de oud en nieuwviering.

In de Stuwstraat (in de Molenwijk) te Den Haag stond een auto volledig in brand.

img_1652

img_1673

Op de Bontekoekade te Den Haag werd de brandweer gealarmeerd voor een binnenbrand. Ter plaatse bleek er brand te woeden op het balkon, veroorzaakt door vuurwerk.

img_1758

img_1768

In Leidschendam-Voorburg had de brandweer het druk met allerlei brandjes. Zo werden ze onder anderen naar de Graaf Janlaan gestuurd voor een buitenbrand, deze was met één straal hogedruk snel geblust.

buitenbrand_graaf_janlaan_003

De brandweer Pijnacker-Nootdorp werd tijdens de jaarwisseling naar Oude Leede gestuurd, hier stond een caravan volledig in brand.

4231912043_ea774eeb9a_b

4232699210_3619308d43_b

In de gemeente Wateringen had de brandweer te maken met veel brandjes, waaronder containerbranden en autobranden.

dsc_7491

dsc_7510

Ook in de regio Haaglanden werd aan het alom bekende 'carbid schieten' gedaan. Hier in Den Hoorn ziet u de politie in gesprek met enkele jongens die aan het carbid schieten waren.

ezp1010014


Ondanks alle schade en tientallen arrestaties  spreekt men ook nu weer over een 'betrekkelijk rustige' jaarwisseling.