Brand in schakelkast ziekenhuis Leyenburg | Regio15.nl

Brand in schakelkast ziekenhuis Leyenburg

img_0728_thumbIn de hoogspanningsruimte nabij de 'zusterflat' behorende bij het Leyenburg ziekenhuis aan de Leyweg in Den Haag is vanavond even voor half tien brand uitgebroken.


De brandweer rukte aanvankelijk uit met één tankautospuit van kazerne Loosduinen in verband met een automatisch brandalarm aldaar. Maar na aankomst bleek dat er daadwerkelijk brand was in de hoogspanningsruimte en werden in verband met de melding 'binnenbrand' de autoladder van kazerne Loosduinen en een tweede tankautospuit vanaf kazerne Laak ter plaatse gestuurd.

Niet veel later werd de brand opgeschaald naar 'middelbrand', hetgeen inhoudt dat de bemanning van beide tankautospuiten is ingezet. Volgens getuigen komt er dikke zwarte rook uit de hoogspanningsruimte.

Een eerste bluspoging met CO2 is helaas mislukt. Personeel van de bedrijfshulpverlening van het ziekenhuis zijn eveneens bij de hulpverlening betrokken.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Update 1: Volgens een woordvoerder van brandweer Haaglanden wordt in deze ruimte de stroomvoorziening van het ziekenhuis geregeld. Maar deze loopt vooralsnog geen gevaar.

Update 2: Vanuit Delft is een autospuit met One-Seven blusschuim onderweg. Dit wordt meer ingezet bij branden in transformatoren.

Update 3: Rond 22:43 is 'Grip 1' afgekondigd. Kijk hier voor een uitleg. Mogelijk houdt men rekening met een eventuele evacuatie indien er alsnog een stroomstoring zou ontstaan.

Update 4: Brand meester!! Noodstroomaggregraat is door de brand verwoest en omdat er nu geen 'back up' meer is, wordt met spoed een noodstroomvoorziening gezocht/geregeld en blijft Grip-1 in stand. One-Seven is niet ingezet. Brandje schijnt uit zichzelf gedoofd te zijn. Meeste brandweervoertuigen, op één tankautospuit en de adembeschermingswagen na, weer vertrokken.

Update 5: De stroomvoorziening van een aantal afdelingen is handmatig uitgeschakeld door het energiebedrijf. Dit was noodzakelijk in verband met de schade aan het systeem. Maar de rest draait dus op de normale stroomvoorziening.

Update 6: Om 23.56 is er afgeschaald naar Grip 0.

Update 7: Rond 02:00 heeft de Raad van Bestuur van het Haga Ziekenhuis besloten om uit voorzorg 11 patienten over te plaatsen naar ziekenhuizen uit de regio. 1 van deze patienten is door een ambulance uit Amsterdam vervoerd naar een Amsterdams ziekenhuis. Omstreeks 04:00 uur was de laatste van deze 11 patienten vertrokken vanaf het Leyenburg Ziekenhuis. Een 2e (interne) noodstroomvoorziening ten behoeve van de O.K. is nog wel beschikbaar. De patienten welke vanwege hun medische toestand niet vervoerd konden worden staan op deze noodstroomvoorziening aangesloten. Aangezien deze 2e noodstroomvoorziening zeer beperkt is, heeft men besloten tot het overplaatsen van de 11 patienten.

De brand heeft gewoed in een schakelkast van het hoogspanningsgebouw, waarin de koppeling zit tussen de noodstroomvoorziening en het ziekenhuis. De stroomvoorziening van de zusterflat loopt ook via deze schakelkast, waardoor de gehele flat is ontruimd. Een deel van de bewoners is opgevangen in het bedrijfsrestaurant van het ziekenhuis. Een ander deel heeft via familie of collega's een andere slaapplaats geregeld. Joulz (Eneco) is druk bezig om een 550 kVA aggregaat te installeren als tijdelijke noodstroomvoorziening. Dit verwachten zij in de loop van de nacht aangesloten te hebben.

Rond 02:45 was het gehele ziekenhuis weer voorzien van netstroom. Rond 03:15 was de zusterflat ook weer voorzien van netstroom.

Zie hier het persbericht van de Veiligheidsregio Haaglanden

Zie hier het persbericht van het Haga Ziekenhuis

Video: Ferrie van der Geer
{flv}20100120|724|422|false{/flv}

Foto's: Sander Paardekooper

img_0719

img_0725

img_0728

img_0731

img_0741

img_0749

img_0768

img_0772

img_0782

img_0823

img_0831

img_0843

img_0868

img_0874