Hoe een kleine accu bij het afval grote gevolgen kan hebben... | Regio15.nl

Hoe een kleine accu bij het afval grote gevolgen kan hebben...

Den Haag - Er wordt (op zijn Haags) vaak gedacht 'ach, flikker er ook maar bij'.


Maar vanmiddag had een lithium batterij die bij het gewone afval was gegooid, grote gevolgen. Lithium en lipo accu's komen de laatste tijd negatief in het nieuws, omdat accu's van e-bikes of 'hoverboards' spontaan (en: fel) kunnen ontbranden; waarbij flinke steekvlammen kunnen ontstaan. Zelfs de accu van een telefoon kan al een brand veroorzaken.

In dit geval ontbrandde de accu lithium ook, en dat stak de lading van de vuilniswagen aan. Omdat het samengeperst is, is het dan haast niet te blussen, tenzij de chauffeur de inhoud van de wagen op straat gooit. En dat was dus ook precies wat gebeurde; midden op de Mauritskade en aan het begin van de avondspits. Een verkeerchaos in het centrum was daarvan weer het gevolg.

Toen de lading eenmaal op straat lag was het brandje snel geblust. Maar daarna moet het volgende probleem opgelost worden: een paar ton afval moest weer opgeladen worden. Na ongeveer een uur was een andere wagen met grijper ter plaatse, die het vuilnis kon 'wegknijpen'. Een bakwagen van de gemeente die passeerde stak ook de handen (grijper ?) uit de mouwen en hielp mee. Na korte tijd was daardoor de rommel opgeruimd.

Het is bekend waar het afval vandaan komt. De veroorzaker van deze ellende zal dan ook hierop worden aangesproken.

Foto's en video: Sebastiaan Barel

B0IT8J.JPG

wQBYbT.JPG

kRvPXd.JPG

Ls0Gt6.JPG

FzGDzs.JPG

p4EBxf.JPG

FTz8ko.JPG

TXogM8.jpeg

nQrAOM.jpeg

bnxwsj.jpeg

dvHee0.jpeg

VScc6A.jpeg