Kluis Goudriaankade blijkt afkomstig uit restaurant | Regio15.nl

Kluis Goudriaankade blijkt afkomstig uit restaurant

Den Haag - Een aantal maanden geleden is op de Goudriaankade een flinke kluis uit het water gehaald.


Naar nu blijkt is de kluis anderhalve week daarvoor gestolen bij een inbraak in een restaurant 'Chickenspot' aan de Paul Krugerlaan. Hij bleek loodzwaar. Met zijn drieën sjouwen ze hem naar buiten. 

De drie verdachten breken rond 4.30 uur in bij het restaurant op zondag 2 december 2018. Ze proberen meerdere kassalades open te breken en maken flink wat schade. Uiteindelijk nemen ze de kluis maar mee.

Buiten ziet de politie een duidelijk sleepspoor door het wijkpark. Dat volgen ze, tot het plotseling ophoudt. De kluis is nergens te bekennen. Uit camerabeelden blijkt dat de inbrekers met pijn en moeite de kluis door het park hebben gesleept, tot één van hen een auto haalde en het ding achterin kon worden getorst.

Ondertussen loopt al enige maanden een onderzoek naar drie mogelijke verdachten van meerdere inbraken. Als ze op 7 december op heterdaad worden aangehouden, worden ze inmiddels ook gekoppeld aan de eerdere inbraak bij het restaurant. Datzelfde weekend worden hun woningen doorzocht. Als de politie bij een van hen gaat kijken in de berging, zien ze een bekend beeld: twee lange krassen over de straat. Een sleepspoor! Ze volgen het spoor tot de waterkant en roepen dan de hulp van duikers in. En jawel, op de bodem van de vaart vinden ze de kluis terug. Inmiddels opengebroken en leeg.

Woensdag stonden de drie verdachten voor de rechter. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van in totaal vijf inbraken. Tegen een 20-jarige verdachte die bij alle vijf betrokken zou zijn, werd 24 maanden gevangenisstraf geëist. Een 21-jarige verdachte zou betrokken zijn bij vier inbraken en hoorde 15 maanden gevangenisstraf eisen.

Een 26-jarige verdachte wordt ook nog verdacht van poging doodslag, omdat hij bij betrapping een agent aanreed. De officier van justitie rekent hem dat zwaar aan, maar tegelijk kon deze verdachte maar aan twee inbraken worden gekoppeld. Dat bracht het Openbaar Ministerie tot een eis van 21 maanden gevangenisstraf.

Foto's: Rene Hendriks

EKfKpr.JPG

z33L5Z.JPG

TmbRYa.JPG

8I9hSM.JPG

MJyEIt.JPG

N2fXNs.JPG

tOzLbH.JPG