Demonstratie KOZP tijdens Sinterklaasintocht | Regio15.nl

Demonstratie KOZP tijdens Sinterklaasintocht

Rijswijk - De gelijktijdige aanwezigheid van voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet heeft voor spanningen gezorgd tijdens de Sinterklaas intocht.


Rijswijk is een gemeente waar nog traditionele Zwarte Pieten meelopen in de optocht. De tegenstanders daarvan hadden daarom de intocht aangegrepen om te demonstreren.

Inmiddels wordt de pietendiscussie omgeven door geweldbedreigingen en beschuldigingen. Feitelijk gaat het vaak niet eens meer om de inhoudelijke discussie, maar hebben voor- en tegenstanders van de tradiotionele Piet inmiddels 'gewoon' een hekel aan elkaar gekregen, en is er geen enkel gesprek meer mogelijk.

Om de intocht ongestoord te laten verlopen en geweld te voorkomen had de burgemeester het plein voor het oude stadhuis aan de Generaal Spoorlaan aangewezen als plek waar de groep hun gedachtengoed mocht verkondigen; want op die locatie is het goed mogelijk om 'Pro-Pieten' op afstand te houden. Om de veiligheid van de demonstranten te kunnen waarborgen is er bovendien een limiet aan de grootte van de groep gesteld: maximaal 100 man. De stoet loopt tussen winkelcentrum Oud Rijswijk en winkelcentrum 'in de Bogaard' en komt dus halverwege voorbij dat punt.

Er werd vooraf ook aangekondigd dat 'meer dan 100 man' en demonstreren op andere plekken zou resulteren in aanhoudingen. Doel is het garanderen van een feestelijke intocht voor de kinderen, terwijl tegelijkertijd KOZP gefacliteerd wordt om hun demonstratie te kunnen houden.

In de dagen voorafgaand aan de intocht had bijvoorbeeld Pegida opgeroepen om naar Rijswijk te komen om juist de traditionele versie van Zwarte Piet te verdedigen. Voorzoever bekend hebben zij geen vergunning aangevraagd om te mogen demonstreren en gaan zij zich waarschijnlijk tussen de mensen menigte begeven. Tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn vorige week is de Pegida voorman Erwin Wagensveld daarvoor aangehouden.

Ook vandaag werden 'illegale' Pieten gesommeerd om het gebied te verlaten; ook als zij geen spandoeken bij zich hadden of leuzen riepen. Ook volwassen mannen zonder vrouw en/of kind werden aangesproken, hun gegevens werden genoteerd en bij twijfel werden zij gevorderd om Rijswijk uit te gaan. Degenen die daar geen gehoor aan gaven en nogmaals in de omgeving gezien werden, werden aangehouden.

De Goedheiligman kwam rond 11:00 aan in de Herenstraat en deed een rondgang langs de winkels in Oud-Rijswijk. Hij werd ontvangen door een enthousiaste menigte kinderen en bijbehorende ouders.

Foto's en video: Rene Hendriks

emaFOY.JPG

Een man die in de buurt van de Herenstraat liep en zich niet kon legitimeren, werd op basis van de wet ID aangehouden.

CdyPax.JPG

ibj91T.JPG

Voorafgaand aan de demonstratie werden in de omgeving van het Ravesteijnplein (de Willem van Rijswijkstraat) nog enkele mensen aangehouden die eerder gesommeerd waren te vertrekken en nu weer gezien werden. De 'illegale pieten' die niet werden aangehouden deelden daarna snoepgoed uit aan de kinderen.

Foto's en video: Rene Hendriks, Sebastiaan Barel, Herman van der Woude, Bob van Keulen

HVMzWG.JPG

bhAq5H.JPG

PScBk3.JPG

PYclSr.JPG

gbAgvt.JPG

fhQzI4.JPG

Na de Herenstraat vertrok de stoet richting het winkelcentrum 'in de Bogaard'. Daarmee kwamen ze dus langs de demonstratie locatie. Rond het oude stadhuis hadden zich ook een honderdtal 'pro-Zwarte Piet' demonstranten verzameld. De KOZP demonstranten werden per bus en onder politie begeleiding naar het plein gebracht; en de mobiele eenheid stond tussen de twee groepen om ze uit elkaar te houden.

Overigens hadden tegenstanders van KOZP het stadhuisplein besmeurd met rotte vis en visresten. Dat was snel verwijderd. maar nog licht te ruiken. KOZP noemde de stank 'de geur van rascisme'.

De KOZP demonstranten scandeerden leuzen als 'Zwarte Piet hoeft niet' en 'Zwarte Piet is rascisme'. De 'pro-Pieten' schreeuwden leuzen als 'ga terug naar Amsterdam', 'ga een baan zoeken' en zongen liedjes als 'Zwarte Piet wie kent hem niet' van het Goede Doel.

Video: Rene Hendriks en Herman van der Woude

Foto's: Rene Hendriks, Sebastiaan Barel, Herman van der Woude, Bob van Keulen

WUuAYx.JPG

bBquyH.JPG

CBjUTK.JPG

mB5D0V.JPG

Ddzwiy.JPG

BKn9vp.JPG

RDA0le.JPG

VLvaDY.JPG

to4CSf.JPG

JrxRgc.JPG

lSj73R.JPG

hiJgRf.JPG

V5hHl4.JPG

0uwq7A.JPG

GcUHv2.JPG

SeUjti.JPG

BkS07C.JPG

KU7tux.JPG

byHyN1.JPG

yy5fox.JPG

naPVJR.JPG

qa0CRH.JPG

vf4YjH.JPG

GppqWR.JPG

jPNMK9.JPG

WtfCF3.JPG

Tw0bQW.JPG

Wf5tM3.JPG

Na het vertrek van de bussen met de KOZP aanhangers keerde de rust terug. De stoet was in inmiddels doorgereden richting het winkelcentrum 'in de Bogaard'. Ook daar maakte de Sint een rondgang door het winkelcentrum, maar hier mochten de 'illegale Pieten' wel rondlopen en snoepgoed uitdelen.

Foto's: Sebastiaan Barel, Herman van der Woude, Bob van Keulen

jbpJEI.jpeg

SB0chL.JPG

rygK9o.JPG