Demonstratie tegen de spoedwet afgebroken Malieveld | Regio15.nl

Demonstratie tegen de spoedwet afgebroken Malieveld

Den Haag - Een demonstratie op het Malieveld is vanmiddag op last van burgemeester van Zanen beeindigd.


Een groep wilde demonstreren tegen de corona spoedwet; en de beperkingen die daarin wettelijk geregeld worden. Denk daarbij aan het '1.5 meter afstand houden' en de mogelijkheid om bepaalde bedrijven tijdelijk te sluiten (denk aan discotheken). Tot nu toe is dat 'slechts' geregeld in noodverordeningen.

De groep zou eerst demonstreren op de Lange Vijverberg; bij de Hofvijver tegenover 'het torentje van Rutte'. Maar waarschijnlijk omdat een eerdere demonstratie in het centrum in geweld was geëindigd, is op het laatste moment besloten om het Malieveld aan te wijzen als de plek waar de groep hun mening kon uiten. Mensen die zich op andere plaatsen (zoals het Plein) verzamelden, werden door de politie naar het Malieveld gestuurd. Een groep van naar schatting 150 tot 200 man kwam uiteindelijk op het Malieveld bij het pannenkoekenrestaurant bij elkaar.

Op een gegeven moment ging de groep lopen. In eerste instantie rond het Malieveld, maar na enige tijd vatte de groep het plan op om toch richting het Plein c.q. de regeringsgebouwen te gaan. De politie verhinderde dat door op linie de Bosbrug af te sluiten, en de mensen 'met de lange lat' terug te drijven.

Burgemeester van Zanen besloot daarop de demonstratie te beeindigen. De demonstranten op het Malieveld werden omsingeld door een ring van de mobiele eenheid, waarna er een aantal demonstranten aangehouden werd. Eén van de arrestanten is de man die eerder via de megafoon de groep opriep om naar het Plein toe te gaan. De rest van de groep mocht daarna hun weg vervolgen. Zij gingen via het Koekamp om via de Herengracht de binnenstad in te gaan, maar ook daar stuitten zij op een linie van de politie die ze de doorgang versperde. De groep verspreidde zich daarna, waarna de rust terugkeerde.

Update 17:15: Agenten hielden in totaal acht arrestanten aan voor belediging, mishandeling, openlijke geweldpleging, belemmering en één persoon die zich niet kon identificeren.

Foto's en video: Sebastiaan Barel

mXiEA3.JPG

gP6OLk.JPG

jGI7bY.JPG

IY63cY.JPG

HIn6AI.JPG

o7CtT9.JPG

d3ASAb.JPG

KpO0xb.JPG

q1kuTp.JPG

ghhblX.JPG

r9IE7U.JPG

pqX7tF.JPG

7fXz0d.JPG

j3D02e.JPG

33YH2l.JPG

zt7x5T.JPG

ndG4lm.JPG

aB4w9q.JPG

1v9uzg.JPG

ZmR1mG.JPG

yn2mKT.JPG

KzJ4pR.JPG

H7uPAp.JPG

L4kiwn.JPG

JiBTsG.JPG

UCqAHZ.JPG

18posy.JPG

d3FEbN.JPG

99yIWo.JPG

DuAQMa.JPG

iinvuu.JPG

tHZ969.JPG

toltAs.JPG

czBp7y.jpeg

RAcjl5.JPG

7UshKq.JPG

y7bPcK.JPG

rTDYc5.JPG