Op jacht naar de Lapras en de Pikachu in Kijkduin | Regio15.nl

Op jacht naar de Lapras en de Pikachu in Kijkduin

Kijkduin - Er is veel te doen om mensen die buiten op straat het spel 'Pokemon Go' spelen.


Liefhebbers van het spel noemen het een revolutie in de gaming industrie. En wijzen op het feit dat het spelen van het spel de mensen weer op straat brengt en laat lopen, i.p.v. dat het binnen achter de computer gespeeld wordt.

Critici hebben het over 'zombies'; mensen die op hun scherm staren, en overal zonder te kijken oversteken en onder auto's lopen. Al blijkt inmiddels dat de Pokemon spelers juist ook oog voor hun omgeving hebben en 's nachts juist mensen in nood vinden

Hoe dan ook: sinds het spel in Nederland beschikbaar is, verzamelen zich elke dag grote groepen 'jagers' op de trappen op het Deltaplein, bij de boulevard van Kijkduin. Op die locatie bevinden zich veel 'Pokemons'; de denkbeeldige wezens die gevangen moeten worden. Maar ook enkele vaste 'Pokestops', herkenbare punten, meestal bouwwerken, standbeelden etc., waar beloningen kunnen worden verdiend zoals de 'Pokeballs', munitie waarmee later de Pokemons weer gevangen kunnen worden. Zodra de speler het Pokemon figuurtje dichtbij genoeg genaderd is, schakelt de app de camera van de telefoon in en kan de Pokemon 'echt gezien' worden en gevangen.

Opvallend is dat de sfeer (ondanks de forse grootte van de groep) zeer gemoedelijk en relaxed is. Mensen delen tips en ervaringen, praten met elkaar en zitten met z'n allen het spel te spelen. Men neemt stoeltjes en dekens mee. Mensen van alle leeftijden (jong en oud) en allerlei pluimage zitten gezamenlijk op de trappen. Afgezien van wat klachten over afval die de groep soms achterlaat, zijn er verder nauwelijks wanklanken. De groep is stil, en veroorzaakt weinig overlast voor de omgeving. Ook de horeca in het anders uitgestorven Kijkduin doet de laatste week opeens goede zaken. 

Om het spel te spelen is een (gratis) inlogaccount nodig. Daarna kan er worden ingelogd op de servers van de firma die het spel heeft uitgebracht. Die servers 'plaatsen' Pokestops en Pokemons en houden vervolgens bij welke speler welke Pokemons verschalkt heeft. Die Pokemons worden wereldwijd geplaatst, maar op sommige plaatsen zijn er nauwelijks Pokemons te vinden en op andere plekken (waaronder dus Kijkduin) stikt het soms ervan. Sommige spelers komen daarom bijvoorbeeld uit Venlo naar Kijkduin, om op die manier Pokemons te kunnen vangen die 'in hun thuisstad' zeldzaam zijn. De mytische figuurtjes hebben namen als Rattata, Blastoise, Lapras of Pickachu. 

Als er een zeldzame Pokemon in de buurt 'opduikt' ontstaat er een merkwaardig fenomeen. De groep staat massaal op en loopt/rent naar het aangegeven punt, om dichtbij genoeg te komen om de Pokemon te vangen. Zo'n Pokemon wordt daar door de makers van het spel virtueel neergezet, en is dan gedurende een bepaalde tijd (een minuut of 10) te vangen. Iedereen die gedurende die periode dicht genoeg in de buurt kan komen, kan de Pokemon vangen: het is niet zo dat de eerste succesvolle jager hem 'wegkaapt' voor de anderen. Dat betekent dat iedereen wel de aangegeven richting oploopt, maar dat er dus geen duwen/trekken, ellebogenwerk of andere rivaliteit ontstaat. Hoogstens kan het zijn dat de bewuste plek zodanig volloopt met grote groepen jagers, dat de laatsten/traagsten er niet meer dicht genoeg bij kunnen komen, en dus uiteindelijk achter het net vissen. Na een aantal minuten verdwijnt de zeldzame Pokemon weer en keert iedereen terug naar de trappen op het plein.

Of 'de Pokemon Go fanaten' nu mensen zijn die samen een onschuldig spel spelen en niemand tot last zijn, of een stel dorpsgekken die als contactgestoorde lemmingen achter denkbeeldige wezentjes aanlopen, moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken. Maar feit blijft dat dit fenomeen ongewone en grappige scenes oplevert.

Misschien houdt het  binnenkort weer op met de toestroom van zoveel verschillende Pokemons (en dus ook jagers) naar Kijkduin. Het Zuiderpark was eerst de plek om Pikathu's te vangen en voor Syther moest je bij het Huijgenspark zijn, maar die zijn nu daar ineens niet meer te vinden. Het spel past zich dus continu aan. Voor je het weet verhuizen de Pokemons misschien van Kijkduin naar het Binnenhof, en is dat de volgende Poke-hotspot.

Video (30-7): Rene Hendriks


Video (31-7): Rene Hendriks

Foto's: Ivar Gieles, Nick van der Toorn, Rene Hendriks
4GU93P.JPG

FqKvql.JPG

72tMaU.JPG

HVjfxn.JPG

13900282 1342412569106811 312593203206064991 n

HECQuR.JPG

jQpmiv.JPG

tEwcdQ.JPG

zsRjRO.JPG

dwN2fs.JPG