Kraakpand in de Jacob Catsstraat ontruimd

Den Haag - De politie heeft gisteravond laat een kraakpand aan de Jacob Catsstraat ontruimd.

Kraken is officieel bij wet verboden. In de praktijk wordt het kraken van een pand vaak bij een rechter getoetst, en niet zelden oordeelt deze dat de krakers in het pand mogen blijven zitten - al dan niet tot een bepaalde datum. Dat geldt met name als er 'woonrecht gevestigd' is; en dat betekent vaak dat de krakers aantoonbaar 24 uur of langer in het pand zitten.

In de praktijk worden kraakpanden vaak ontruimd met een 'spoedontruiming' als de krakers pas kort in het pand zitten en dat 'woonrecht' nog niet gevestigd is. Dat was ook het geval bij het kraakpand in de Willem van Outhoornstraat, wat herkraakt werd nadat krakers het pand eerder vrijwillig verlaten hadden.

Vanavond was de beurt aan een pand in de Jacob Catsstraat. De eigenaar van het pand merkte dat er onbevoegden in zijn pand zaten, en sprak de politie aan. In overleg met de officier van justitie is besloten tot een spoed ontruiming op basis van 'heterdaad'. Daarvoor werden een aantal ME-ers opgeroepen, waarna de krakers de wacht werd aangezet. De voordeur was gebarricadeerd, en werd geforceerd. De 5 krakers in het pand werden daarna zonder verzet aangehouden.

Foto's: Bob van Keulen

kwf7xf.JPG

iVEX0S.JPG

REJke8.JPG

QjVMkn.JPG

Hljtq6.jpeg

V3vBeD.JPG

AoHbTI.JPG

1PptBv.jpeg

ILrejP.jpeg