Warme Nederlandse Veteranendag in Den Haag | Regio15.nl

Warme Nederlandse Veteranendag in Den Haag

Den Haag - Als je het zo leest dan zijn het indrukwekkende getallen...


Ongeveer 650.000 Nederlandse militairen zijn sinds 1940 in binnen- en buitenland ingezet bij oorlogen en vredesmissie. Zo'n 110.000 daarvan zijn nog in leven en ruim 30.000 dienen nog steeds bij de krijgsmacht.

Ieder jaar, op de laatste zaterdag van de maand juni, worden zij als dank in het zonnetje gezet tijdens de Nederlandse Veterenandag. In verschillende steden wordt hieraan, in welke vorm dan ook, aandacht besteed. De viering in Den Haag is de officiële c.q. nationale viering.

Op het Malieveld zijn tenten neergezet en bevindt zich een static show van oude en nieuwere voertuigen. Ook worden er demonstraties gegeven. Veteranen kunnen elkaar daar ontmoeten en herinneringen ophalen. Belangstellenden kunnnen zich vergapen aan al het materieel dat is uitgestald en informatie vergaren.

Hoogtepunt is natuurlijk het defilé, waarbij 4.000 gewezen en actief dienende militairen langs het podium met onder andere Zijne Majesteit koning Willem-Alexander en de nog levende dragers van de Militaire Willemsorde paraderen en marcheren. En niet te vergeten de fly-past met oude en nieuwere vliegtuigen en helikopters.

Onder tropische omstandigheden was het voor deelnemers en bezoekers weer een waar festijn! Waarbij uiteraard respect voor hen die al die jaren het land hebben gediend, voorop staat.

Foto's: Machiel Janssen en Liam Hubers

ALbBoh.jpeg

gD6SWq.jpeg

GDgkOf.jpeg

Gha8Q2.jpeg

ddFXuv.jpeg

vc68pU.jpeg

RSQuHN.jpeg

hnoNxh.jpeg

dL7Ryr.jpeg

53WitY.jpeg

vaUM9A.jpeg

X5dBJO.jpeg

LwR6cn.jpeg

2674ao.jpeg

QOJG99.jpeg

WDu2E6.jpeg

ZHERx0.jpeg

Rd6la6.jpeg

m9KmwZ.jpeg

s0N5ST.jpeg

jtrxFN.jpeg

XrtHNq.jpeg

5nBwrY.jpeg

Vl0lgZ.jpeg