Eerste deel van fietsbrug over de A4 geplaatst

Den Haag - Vannacht is het middendeel van de nieuwe fietsbrug over de A4 geplaatst.

Om dat te kunnen doen was de hoofdrijbaan in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Verkeer kon niet in de richting Wateringen via de A4, en vanuit Rotterdam niet richting Leiden. Verkeer van/naar de A13 was wel gewoon mogelijk.

Bouwer Dura-Veremeer had op de geluidswal langs de A4 t.h.v. de Ringelwikke een 'terras' ingericht waar belangstellenden welkom zijn om de werkzaamheden te komen bekijken. Behalve zicht werd zelfs koffie en gevulde koeken aangeboden aan de bezoekers.

Eerst werden de brugdelen over de weg vanuit Schiedam naar de locatie (tussen verkeerspleinen Ypenburg en het Prins Clausplein) gereden. Grote kranen tilden de brugdelen van de vrachtwagen af, en legden ze op de pijlers. Rond 01:00 lagen de twee brugdelen 'er op' en kon men beginnen met opruimen, zodat de weg om 06:00 weer op kon gaan.

Vanavond wordt het tweede deel van de brug geplaatst: de twee delen die het middenstuk gaan verbinden met de rest van het fietstracé. Om dat te kunnen doen is het precies andersom qua afsluitingen: de twee 'buitenste' rijbanen zijn dicht zodat er geen verkeer van/naar de A13 mogelijk is, en de hoofdrijbaan van de A4 Rotterdam/Leiden is juist open. 

De brug gaat deel uitmaken van het Trekfietstracé maar was toentertijd omstreden, omdat een kleine 200 meter richting Rijswijk er al een bestaande tunnel onder de A4 ligt. Op dit moment liggen de brugdelen deels op een tijdelijke steunpilaar die opgebouwd is uit zeecontainers, maar zodra de delen met elkaar verbonden zijn wordt die weggehaald.

Video: Sebastiaan Barel

Video: Rene Hendriks

Foto's: Danny Botman, Herman van de Woude, Sebastiaan Barel, Rene Hendriks

dgdbwL.JPG

2lKggk.JPG

Pyven6.JPG

f9Ikxi.JPG

O0XBFD.JPG

V9agD2.JPG

T7jtzs.JPG

23UCk0.JPG

jY0Iaa.JPG

3zm7LW.JPG

wwPcq9.JPG

TFNO76.JPG

e25hkt.JPG