Uitvaart schipper Jaap Pronk van de KNRM

Scheveningen - Op vrijdag 22 mei jongstleden overleed thuis op 66-jarige leeftijd geheel onverwacht Jaap Pronk.

Jaap was heel bekend - en geliefd - bij de hulpverleners in Haaglanden en bij de KNRM in het bijzonder. Hij was de oud-schipper van de reddingboot Kitty Roosmaale Nepveu van de KNRM, post Scheveningen.

Tientallen jaren lang was hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen aan boord van de Scheveningse reddingboot. Hij trad daarmee in het voetspoor van zijn vader, die eveneens schipper was geweest bij de KNRM op Scheveningen.

De meesten kennen hem 'slechts' van naam. Maar zijn stem was des te meer bekend, want bij menige reddingsactie was hij te horen op de scanner als 'de stem van de Kitty'. Zijn markante stem is bij de medewerkers van deze website welbekend.

Jaap was ruim veertig jaar verbonden aan KNRM op Scheveningen. Achtereenvolgens als helper aan de wal, opstapper, motordrijver en schipper. Hij was in totaal bij 1896 acties betrokken, waarbij hij door de jaren heen 2675 mensen in veiligheid bracht. Meer over zijn 'loopbaan' in deze documentaire van Omroep West.

Dat hij van veel waarde is geweest voor de KNRM op Scheveningen en bovenal voor zijn medemens is daarom een understatement.

In 2016 nam hij afscheid als schipper en gaf het roer over aan zijn zoon Hugo, die vanaf dat moment schipper werd van de Scheveningse reddingsboot.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de KNRM, begin dit jaar, bleek van hoeveel waarde hij was geweest voor de gemeenschap en het reddingwezen in het bijzonder: hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vandaag werd op een grootse wijze afscheid genomen van Jaap Pronk. Na de uitvaartdienst in de Oude Kerk in de Keizerstraat is de rouwstoet over de Strandweg gereden, richting het boothuis van de KNRM, waar tientallen vrijwilligers van KNRM/Reddingsbrigade en brandweermensen Jaap de laatste eer hebben bewezen. Een afscheid dat hij oprecht verdiende. Op zee lagen diverse reddingsboten van de KNRM die hem de laatste eer hebben bewezen.

Jaap, rust in vrede!

Foto's: Bob van Keulen en Samy

CyXKrj.JPG

hIRFCK.JPG

WkVrRv.jpeg

WEuAFc.jpeg

Ss1zpv.JPG

CXKs0P.JPG

kYodwy.JPG

QmOFBO.JPG

hO9p4E.JPG

YIcA3w.JPG

rrSxkg.JPG

4MpahZ.jpeg