Glazenwassers vast in gevellift van ministerie

Den Haag - Twee glazenwassers kwamen woensdagmiddag vast te zitten toen hun lift niet meer werkte.

De glazenwassers waren op dat moment bezig met hun werkzaamheden op de 18/19e verdieping van het pand van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Turfmarkt.

Gezien de hoogte, naar schatting 50 tot 60 meter, is besloten de hulp van het hoogtereddingsteam van de veiligheidsregio Utrecht in te roepen. Een hoogwerker en ook de grote kraan kunnen deze hoogte niet bereiken; zeker ook omdat de brandweervoertuigen niet strak tegen de gevel konden parkeren.

De politiehelikopter heeft de eerste medewerkers van het hoogtereddingsteam van de veiligheidsregio Utrecht opgehaald en afgezet op het Malieveld in Den Haag. Een politiebus heeft het team vanaf het Malieveld naar de Turfmarkt gebracht. Inmiddels was ook het (zware en omvangrijke) materiaal met twee busjes vanuit Utrecht naar Den Haag gebracht.

Het hoogtereddingsteam is vanaf het dak van het 146 meter hoge gebouw afgedaald naar het glazenwassersbakje, waarna beide glazenwassers op hun beurt één voor één per touw zijn afgedaald naar een lager gelegen dak. Ook de medewerker van het hoogtereddingsteam is daarna afgedaald. Hierna was de inzet van de hulpdiensten ten einde.

Niemand raakte gewond. De glazenwassers gaven aan het voornamelijk 'saai' en niet 'spannend' te hebben gevonden; want ze zijn natuurlijk de hoogte gewend. Uiteindelijk hebben ze een uur of 5 vast gezeten. Naar verwachting mag de beheerder van de glazenwasserslift het technische probleem komen oplossen; voorlopig hangt het bakje nog leeg tegen de gevel.

Video: Rene Hendriks en Sander Paardekooper

Foto's: Sander Paardekooper, Rene Hendriks en Bob van Keulen

FhkKsX.jpeg

in6eL1.jpeg

TSCz5p.JPG

XaZpwn.JPG

V7FXWb.JPG

l6i5pf.JPG

i9g3ub.JPG

S63axu.JPG

sVaqga.JPG

E4cseN.JPG

F62ENC.JPG

Xbzre5.JPG

bhxdwd.JPG

lBfNuz.JPG

vW0haj.JPG

uUBjPd.JPG

gmsGY9.JPG

O7ZgPV.JPG

q4IJDN.JPG

nLvSsC.JPG

VshVzk.JPG

QMwj55.JPG

JISUMR.JPG

rsxTiH.JPG

bKScex.JPG

gbexKs.JPG

vkchu4.JPG

pdFxJx.JPG

dSY9Hu.JPG

MoPl2U.JPG

W0Y1QD.JPG

TAIPQC.JPG

JtEMoO.JPG

7eeUtG.JPG

gWghYI.JPG