Brandweer zoekt en vindt oorzaak vreemde lucht

t-20090210 lodewijk06Vanochtend zijn in een kantoorgebouw aan de Hoge Nieuwstraat / Lange Voorhout enkele medewerkers onwel geworden. De hulpdiensten zijn ter plaatse gegaan om deze mensen te helpen en de oorzaak te zoeken. De ambulancedienst vervoerde uiteindelijk vijf personen naar een ziekenhuis, deze zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Rond half twaalf vanmorgen kreeg de alarmcentrale een melding van mensen die onwel werden in een kantoorgebouw en daar ook een vreemde lucht waarnamen. Hierop zijn alle hulpdiensten naar het kantoorgebouw gegaan.

Uit voorzorg ontruimde de bedrijfshulpverlening het hele gebouw, dat uit meerdere adressen is opgebouwd. Ongeveer tweehonderd personen hebben hierdoor enige tijd op straat staan wachten en werden vervolgens in het stadhuis warm werden opgevangen.

De ambulancedienst onderzocht ondertussen zes personen met gezondheidsklachten en vervoerde vijf mensen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek. Inmiddels zijn zij weer uit het ziekenhuis ontslagen.

De brandweer is in het kantoorgebouw op zoek gegaan naar een mogelijke oorzaak van de vreemde lucht en stelde uiteindelijk vast dat uit een airco installatie in de kelder een olie was gelekt. Die olie was op een verwarmingsbuis terecht gekomen, wat ontleding van de olie veroorzaakte. Gezien de samenstelling van de olie, is het aannemelijk dat de ontstane stoffen de vreemde lucht verklaren.

Na ‘luchten’ en een laatste controle van het gebouw heeft de brandweer het gebouw even voor twee uur ’s middags weer aan de gebruiker overgedragen.

Foto's:
Erwin van der Lem en Marco Ferwerda - www.marofer.nl

w-dsc_0020

w-dsc_0081

w-dsc_4193

w-dsc_4203

w-dsc_4209

w-dsc_4211