Kinderfietsje wederom oorzaak zoekactie | Regio15.nl

Kinderfietsje wederom oorzaak zoekactie

s-th-mrf_3086-1Het is niet de eerste keer en het zal waarschijnlijk - helaas - ook niet de laatste keer zijn geweest dat een achtergelaten kinderfietsje bij de waterkant de opmaat was voor een zoekactie door duikers van de brandweer.

 


Vanavond was het raak in Zoetermeer. Een wandelaarster die haar hond uitliet vond de kinderfiets langs het water van de waterpartij in de buurt van de Weidedreef in Zoetermeer. Kordaat als zij was nam zij de juiste beslissing door direct 112 te bellen en naar de brandweercentralist te vragen. Deze heeft vervolgens met prio 1 groot materieel, waaronder de waterongevallenwagens van Zoetermeer en Den Haag/post Centrum, richting Weidedreef gestuurd. Na enige tijd werd de juiste lokatie gevonden (de waterpartij globaal tussen de Wallendreef en de Ponyweide) en kon de zoekactie beginnen.

De brandweer schaalde het incident op naar 'middel waterongeval' en met twee duikteams (totaal vier duikers) en drie brandweermensen in waadpak is het water doorzocht. Na ongeveer een uur is de zoektocht gestaakt, aangezien de kans dat er daadwerkelijk sprake was van een kind te water was niet reëel werd geacht. Dit omdat het gehele zoekgebied inmiddels was doorzocht.

Foto's: Thomas Pos, Willem Pos en Sonja Ferwerda

tpdsc_0997

tpdsc_1029

smrf_3059-1

smrf_3068-1

smrf_3074-1

tpdsc_1010

smrf_3079-1

wpdsc_0022

wpdsc_0055


Al enkele malen heeft de brandweer groot moeten uitpakken om vijvers, plassen en vaarten af te zoeken omdat er onbeheerde fietsen en kinderfietsjes werden aangetroffen langs de waterkant. Dit kost veel mankracht en geld. Bovendien is deze capaciteit niet gelijk in te zetten op een locatie waar wellicht wél een persoon te water is geraakt. Men reageert nog wel eens laconiek en zelfs boos als men hier op gewezen wordt, maar men ziet niet in wat de gevolgen kunnen zijn aan brandweerinzet voor een argeloos achtergelaten fiets. De brandweer reageert altijd - terecht - heel serieus op dit soort meldingen. Wellicht dat de eigenaars van een fiets dan wel de ouders van kinderen hier eens aan willen denken?

Zie hiervoor ook dit item.

Foto: Pascal de Haas (niet van incident hedenavond)

phdsc_7339