Regio15.nl; het jaar 2008 | Regio15.nl
 • Dutch
 • English
DutchEnglish

Regio15.nl; het jaar 2008

server1Zoals iedereen, kijkt ook regio15.nl terug op het afgelopen jaar.


Eind 2008 is de site vernieuwd. Dat geldt niet alleen voor de layout die de bezoekers zien; maar 'de manier van werken' achter de schermen is ook ingrijpend gewijzigd. Het was even wennen voor de redactie, maar inmiddels begint iedereen zijn weg binnen het CMS systeem te vinden. De bezoekersaantallen vertonen sindsdien weer een sterk stijgende lijn, net zoals de aantallen nieuwsitems die ons worden aangeleverd.

Regio15.nl probeert een hoge kwaliteit beeld- en geluidsmateriaal te tonen. De video's en foto's ontstijgen meestal het 'postzegel formaat' waar collega sites soms nog gebruik van maken. Dat is meestal goed te doen, want de gemiddelde internetter beschikt tegenwoordig over een forse lijn, en heeft dus weinig problemen om de inhoud te kunnen zien. Gevolg is natuurlijk wel dat er aardig wat data van de R15 servers gedownload wordt, maar dat is geen probleem.

De video's worden inmiddels als 'flash video' getoond; dat heeft het voordeel dat de video gelijk start zodra iemand hem aanklikt (streaming). Bovendien is Flash ook te bekijken op niet-Windows computers; Mac's en Linux systemen bijvoorbeeld. We zien een duidelijke stijging in het gebruik van dergelijke systemen in de log files van de web server; op die manier kunnen zij de video's ook bekijken.

2008 was het jaar van de grote brand bij de TU Delft; een van de grootste branden in Nederland de laatste jaren. Het zal niemand verbazen dat het ook een van de drukste dagen op de site was; die dag was het 2 keer zo druk als gemiddeld.

Gemiddeld zijn er tussen de 50 en 150 mensen tegelijkertijd op de regio15.nl web aan het browsen. In cijfers:

Bezoekers per dag :
Tussen de 1500 en 2500 (op een gewone dag)
Bezoeken per jaar :
500.000
Data verkeer :
9.500 Gigabyte
Hits :
17.5 miljoen

In 2009 zullen we verder gaan met het uitbouwen van regio15.nl. Een nieuwe server staat weer klaar om getest te gaan worden; en de ruimte die we hebben in het xs4all data center is recent ook uitgebreid. Alle ruimte voor toekomstige groei dus !

Een groot deel van het succes kan toegeschreven worden aan de mensen die ons belangeloos beeldmateriaal en verslagen aanleveren. We willen met name de volgende personen bedanken:

 • Marofer; Marco, Ron en Sonja Ferwerda; Fred Wolters
 • Ron Pietersen
 • Thomas Pos, Willem Pos
 • Perry Switzar
 • Pascal de Haas
 • Roy Wolters
 • Machiel Janssen
 • Cees de Kleyn, Tim de Kleyn
 • Danny Botman

We willen de incidentele bezoekers ook nog wijzen op de dingen die regio15.nl onderscheiden van de rest: het weblog van Peter Smit (RAC centralist); het Temecula weblog; en de vele video's die op deze site te zien zijn.

Dan rest ons alleen nog om alle bezoekers van regio15.nl een veilige jaarwisseling, en een voorspoedig 2009 toe te wensen !

Ricardo Bonsang
Ronald Kuijpers
Peter Smit
Rene Hindriks
Denis de Vries