Hulpverleners herdenken bij Homomonument | Regio15.nl
DutchEnglish

Hulpverleners herdenken bij Homomonument

20130505-kranslegging-kopt-brandweer haaglanden kranslegging 1Den Haag - Tijdens de dodenherdenking op 4 mei hebben Brandweer Nederland en Politie Nederland voor het eerst een krans bij het homomonument in Den Haag gelegd.


Hiermee herdachten brandweer en politie homoseksuele oorlogsslachtoffers.
 
Een krans werd namens Brandweer Nederland gelegd door commandant van Brandweer Haaglanden Esther Lieben en Roel van der Hoogt, bestuurslid van het netwerk Roze Rood. Brandweerman Michael Schömaker, lid van het netwerk Roze Rood was ook namens Brandweer Haaglanden aanwezig.

Roze Rood vertegenwoordigt alle homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender brandweermensen om bij te dragen aan een gezond diversiteitsbeleid. Roze Rood fungeert als klankbord en kan optreden als vertrouwenspersoon.
 
Werk Verbindt
De brandweer en politie willen de boodschap uitstralen dat medewerkers zichzelf kunnen zijn en hun seksuele oriëntatie niet hoeven te verbergen; je mag gewoon zijn wie je bent. Tevens moet de samenstelling van het personeelsbestand een afspiegeling zijn van de samenleving en zo de brandweer zijn die midden in de maatschappij staat. Het project ‘Werk Verbindt’ van Brandweer Haaglanden is de beweging die de ‘verbinding’ gaat realiseren.
 
Kranslegging
Naast de brandweer en politie heeft ook Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tijdens de dodenherdenking een krans gelegd bij het homomonument. De minister, verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid, deed dit ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het monument. Zij werd gevolgd door vertegenwoordigers van andere lokale en regionale organisaties zoals o.a. de gemeente Den Haag, Politie en COC Haaglanden.
 
Het Monument
Het homomonument, ontworpen door Theo van Have is een metalen sculptuur van een lint. Het lint is halverwege geknoopt en heeft drie in elkaar overlopende kleuren: blauw, groen en roze. In Madurodam zelf bevindt zich een miniatuurversie van het Amsterdamse Homomonument, waar eerder de dag een fotosessie werd gehouden.

Video: Nick van der Toorn

Foto's: Veiligheidsregio Haaglanden en Nick van der Toorn

w-IMG 9384

w-IMG 9393

w-IMG 9404

w-brandweer haaglanden kranslegging 1

w-brandweer haaglanden kranslegging 2

w-brandweer haaglanden kranslegging 4

w-brandweer haaglanden


w-monument