F-16 doet regio op z'n grondvesten schudden | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

F-16 doet regio op z'n grondvesten schudden

20140825-oerknal-kopt-f-16-in-de-luchtHaaglanden - Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht deed rond elf uur vanochtend de regio Haaglanden op zijn grondvesten schudden.


De straaljager brak even voor elf uur boven de Noordzee door de geluidsbarrière heen, waardoor een supersone knal te horen was; ramen trilden, alarms gingen af en vele inwoners moesten bij wijze van spreken hun kostbare servies stevig vast houden om erger te voorkomen.

Meteen rezen er vragen op over de oorzaak, maar al snel bleek wat de werkelijke oorzaak was geweest: de F-16 met het staartnummer J-197 was bezig met een testvlucht en brak daardoor dus door de geluidsbarrière. Het toestel vloog op zo'n 13 kilometer hoogte, 20 mijl uit de kust en vloog ongeveer 1200 km/u. Niet altijd heeft het doorbreken van de geluidsbarrière zo'n knal tot gevolg; dat heeft onder andere te maken met meteorologische omstandigheden.

Het doorbreken van de geluidsbarrière mag officieel alleen boven zee en boven land tussen Steenbergen en Tiel en ook als men op weg is om een onbekend vliegtuig te onderscheppen. De knal vanochtend was tot ver buiten de regio Haaglanden te horen. Voor zover bekend is er geen sprake van schade door de klap.

Foto's: Defensie Voorlichting

w-2-f-16s-boven-groen-landschap

w-f-16-in-de-lucht