Facebook: ga je schamen ! | Regio15.nl
  • Dutch
  • English
DutchEnglish

Facebook: ga je schamen !

Regio - Recent ontvangen wij een direct message op de Facebook pagina van regio15.


Schermafbeelding 2015 12 03 om 09.57.23

De klager stoorde zich aan het onderstaande Facebook bericht over een demonstratie van PKK aanhangers.

Schermafbeelding 2015 12 04 om 08.54.57

En hij kondigde aan om daarom onze pagina niet meer te volgen. Prima, dat is je goed recht, en het zij zo.

Regio15 staat op het standpunt 'we laten alles zien wat er in de stad gebeurt' en binden daar geen waardeoordeel aan. Natuurlijk: elk bericht wat je maakt is een weergave van de gebeurtenissen zoals je die zelf als reporter ervaren hebt, maar we willen het in ieder geval zo 'ongekleurd' mogelijk laten zien. Dat wij het tonen wil beslist -niet- zeggen dat we het met de denkbeelden eens zijn. Uit bovenstaande facebook posting spreekt in ieder geval geen 'propoganda' voor de PKK, naar onze mening.

Ja: de Turken en de PKK voeren al jaren een (burger)oorlog. Er zijn over-en-weer gruwelijkheden voorgevallen; en helaas zullen er in de toekomst nog wel meer zaken voor gaan vallen. Eerlijk gezegd weten wij (kijkend vanaf de zijlijn) te weinig van dit conflict af. Maar als de PKK aanhangers hier demonstreren, is dat nieuws. Net zo goed overigens als wanneer de Turkse gemeenschap een anti-PKK demonstratie zou organiseren - ook dat zullen we laten zien. Juist die onpartijdigheid hoort bij een nieuwsmedium.

Het verhaal is ook 1-op-1 vergelijkbaar met bijvoorbeeld demonstraties van extreem rechts, extreem links, of de pro-ISIS demonstratie op de Hoefkade. Ook hier denken we er soms zelf anders over, maar we laten wel zien dat die groeperingen demonstreren. U, als kijker, bent prima in staat om zelf een mening over dergelijke gebeurtenissen te vormen.

Wij gaan niet bepaalde zaken uit het nieuws houden omdat wij (of wie dan ook) het niet eens zijn met de standpunten. Sterker nog: we vinden dat we juist moeten signaleren welke groeperingen in onze maatschappij actief zijn.

De PKK is in een aantal landen gekwalificeerd als een terroristische organisatie. Facebook zegt in de community guideluines (onder andere) postings te verwijderen die steun betuigen aan terroristische organisaties:

 We staan geen organisaties toe op Facebook die zijn betrokken bij de volgende dingen:
  • Terroristische activiteiten, of
  • Georganiseerde misdaad.

Inhoud die blijk geeft van steun aan groepen die zijn betrokken bij het bovenstaande gewelddadige of criminele gedrag, wordt ook verwijderd. Het steunen of complimenteren van leiders van deze organisaties of het goedkeuren van deze gewelddadige activiteiten is niet toegestaan.

We staan open voor discussie en sociale kritiek op deze onderwerpen, maar vragen mensen om blijk te geven van inlevingsvermogen tegenover slachtoffers van geweld en discriminatie.

 

Naar onze mening is het melden dat 'aanhangers van de PKK gedemonstreerd hebben' geen steunbetuiging aan de PKK. Ook niet als daarbij foto's van aanhangers met vlaggen en dergelijke getoond worden. Het is pas 'steun betuigen' als we gaan melden 'dat het een fantastische club is waar iedereen zich snel bij zou moeten aansluiten'.

Dat standpunt willen we graag bespreken met Facebook. Maar er wordt ons geen enkele mogelijkheid geboden om onze mening te ventileren. Ondanks het 'We staan open voor discussie en sociale kritiek op deze onderwerpen' wat in de community guidelines genoemd wordt.

Schermafbeelding 2015 12 03 om 10.12.29

Een anoniem 'iemand' bij Facebook beslist dat dit niet door de beugel kan, en de rode streep gaat erdoor. Geen discussie mogelijk. Geen contactmogelijkheid. Punt. Goed; dan zoeken we maar op deze manier contact. Vergis je niet Facebook: we hebben meer dan 35.000 mensen die onze berichten op Facebook volgen en per maand enige honderdduizenden bezoekers op onze website. Al de bezoeken aan onze pagina bieden Facebook de mogelijkheid om advertenties aan die bezoekers te tonen.

Facebook is een van origine Amerikaans bedrijf dat bij twijfel ervoor kiest voor 'iedereen te vriend houden'. Maar het is ook een bedrijf dat zijn wortels heeft in een land dat sterk hecht aan waarden zoals 'vrijheid van meningsuiting', het recht op demonstratie en de de persvrijheid.

Zoals op de foto's te zien is was er ook politie bij de demonstratie aanwezig, maar ook zij hebben niet ingegrepen en de demonstranten gewoon door laten lopen. De PKK mag misschien als organisatie verboden zijn, maar het demonstreren om steun te betuigen is dat niet - zolang er maar geen kwetsende/beledigende leuzen op spandoeken meegedragen en/of gescandeerd worden.

Het is de klager zijn goed recht om zich te storen aan de PKK. Net zoals de PKK aanhangers zich waarschijnlijk weer zullen storen aan de symboliek op zijn eigen Facebook paginaMaar wij wensen als vrij nieuwsmedium in een vrij land te kunnen berichten over de gebeurtenissen op straat in Den Haag.

Dit gaat ons dus te ver. En niet alleen wij zijn die mening toegedaan. Het 'neutraal' berichten over een demonstratie -van welke organisatie dan ook- is heel wat anders dan 'steun betuigen', Facebook ! 

Schermafbeelding 2015 12 04 om 08.54.57